Politika

Milyen az, amikor fedősztoriként használja fel a koronavírust egy kormány?

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

A kormányzati kommunikáció sikerét mutatja, hogy a közvéleménynek több fontos és az ellenzék által bírált döntésről nincs információja.





A Publicus május végi kutatásábo lez derült ki, továbbá az, hogy a kormánxzati járványkezeléssel elégedett volt a többség, de más kérdésekben már inkább az általános elégedetlenség volt a jellemző.

 

A megkérdezettek közel fele hallott például az önkormányzatok bevételeinek elvonásáról (46 százalék), jóval kevesebb emberhez jutott el viszont a hír, hogy az állam átvenné a nemzeti parkok és termelőszövetkezetek földjeinek egy részét, valamint hogy a Schmidt Mária vezette alapítvány két luxusingatlant kapott az államtól.






 

Arról is csak a megkérdezettek 22 százaléka értesült, hogy a jövőben az önkormányzatok helyett a kormányhivatalok dönthetnek a nagyobb üzletek nyitásáról, míg arról 24 százalék hallott, hogy a színházak felügyelőbizottságaiban a kormány biztosítaná a többségét. Szintén a megkérdezettek 24 százalékához jutott el az a hír, hogy a rendőrség a jövőben bírósági és ügyészségi felhatalmazás nélkül kutathat a polgárok NAV-adataiban.

 

A járványhelyzettel nem összefüggő kérdésekben egyébként markáns a kormányzati döntések elutasítottsága. Nincs olyan kérdéskör, amelyben a kormánnyal egyetértők aránya meghaladta volna a 23 százalékot.

 

A felmérés a korábbi hónapokhoz hasonlóan az egészségügyi ellátások járvány alatti hozzáférhetőségét is mérte. A megkérdezettek 48 százaléka vallotta, hogy ő vagy közeli ismerőse valamilyen egészségügyi ellátásra szorult, ám az érintettek 51 százaléka azt mondta, nem kapott megfelelő ellátást. (Márciusban utóbbiak aránya 40 százalékos volt, míg április végén 60 százalék körül alakult.)

 

Érdekesség, hogy a Fidesz-KDNP támogatói (78 százalék) látványosan jobbnak látták a helyzetet, miközben az ellenzéki pártok támogatói ennek ellenkezőjét tapasztalták. Az MSZP-Párbeszéd – ellátást igénylő – támogatói 53 százaléka szerint nem jutottak hozzá a megfelelő kezelésekhez, ez az arány a Jobbik támogatóinál volt a legmagasabb (80 százalék). A pártválasztásban bizonytalanok többsége (52 százalék) szerint sem volt hozzáférhető szükség esetén az egészségügy.

 





A múlt héten Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője nyilatkozta a Népszavának, hogy a kormány a járvány kezelése után a gazdasági és szociális válság kezelésében jelentős kihívással találkozik majd, ami kihathat megítélésére. Nem túl kedvező a Fidesz-KDNP számára, hogy oktatásügyi döntéseiket fele-fele (45-45) arányban értékelték pozitívan, illetve negatívan a megkérdezettek, de a többi ágazatban nagyobb az elégedetlenség.

 

Az egészségügy és a kórházak állapotával a lakosság 53 százaléka elégedetlen, a gyárak és a multik ügyében hozott döntések kapcsán relatív többségben vannak az elégedetlenek (37:38 arányban). Többen vannak, akik szerint nem kielégítők a nehéz helyzetbe került emberek megsegítését célzó intézkedések (63 százalék), miközben mindössze 27 százalék szerint eredményes a kormány tevékenysége. (nepszava.hu)

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top