Politika

Kudarcot vallott Orbán akcióterve? Hivatalosan is utolérte a válság Magyarországot!

Forrás: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kudarcot vallani látszik Orbán Viktor “valaha volt legnagyobb gazdaságvédelmi akcióterve”, Magyarországot is keményen utolérte ugyanis a koronavírus-járvány miatti gazdasági világválság. A KSH január-május közötti inflációs adatai döbbenetesen magas, 3,5 százalékos rátát mutatnak. A májusi inflációs adatot (2,2 százalék) csak az javítja valamelyest, hogy a járműüzemanyagok ára 22 százalékkal csökkent. Lesújtó viszont, hogy lényegében minden másnak az ára durván megemelkedett:





AZ ÉLELMISZEREKÉ ÖSSZESSÉGÉBEN PL. 8,4 SZÁZALÉKOT NŐTT A TAVALY MÁJUSI ADATOKHOZ KÉPEST.

 

Ez részleteiben azt jelenti, hogy

  • a párizsi, kolbász ára 22 százalékkal,
  • a sertéshúsé 20,7 százalékkal,
  • az idényáras élelmiszereké, pl. burgonya, friss zöldségek, gyümölcsök 19,1 százalékkal,
  • a cukoré 15 százalékkal,
  • a szalámié, szárazkolbászé és sonkáé 12,6 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapokban.

 

Szintén megnőtt a szeszes italok, dohányáruk ára, átlagosan 6,7 százalékkal (a dohányáruké 11,1 százalékkal). De drágultak a szolgáltatások is, mint a lakásfelújítás vagy karbantartás, melyek 11,7 százalékkal emelkedtek, a járműjavítás, karbantartás ára pedig 9,3 százalékkal nőtt.

Hogy vajon mennyiben járulhatott hozzá a kormány elégtelen teljesítménye ahhoz, hogy a válság ilyen erővel fejthette ki a hatását Magyarországon, jelzi, hogy már a válságot megelőzően is átlagosan 4,7 százalékos áremelkedésről szóltak a hírek, szemlátomást tehát a magyar gazdaság már a korábbi időszakban sem állt éppenséggel a legerősebb lábakon. Most úgy tűnik, az “akcióterv” sem mérsékli különösebben a válság következményeit, legalábbis ami a fogyasztói árakat illeti.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top