Politika

Karácsony Gergely: csak az a kérdés, hogy melyik évben megy csődbe a fővárosi önkormányzat

civilhetes.net

A jövő évi költségvetés súlyos megszorító csomag az önkormányzatok és az általuk képviselt lakosság számára – közölte Karácsony Gergely főpolgármester kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.





Az ellenzéki politikus az eseményen ismertette azokat az felvetéseket, amelyeket képviselni fog a Belügyminisztérium és az önkormányzati szövetségek szerdai egyeztetésén.

 

Közölte: a járványügyi védekezésre hivatkozva a kormány már elvont forrásokat az önkormányzatoktól, amelyek rengeteg új feladatot ellátva kivették a részüket a védekezésből.

 

Hozzátette,

a kormány az önkormányzati ciklus végéig, 2024-ig akarja fenntartani a megszorításokat és ha azok addig érvényben maradnak, akkor “csak az a kérdés (…), hogy melyik évben megy csődbe a fővárosi önkormányzat”.

 

Karácsony Gergely elmondta: a szerdai egyeztetésen ezért azt az álláspontot képviseli majd, hogy a kormány vonja vissza a gépjárműadó önkormányzatoknál maradó részének elvonását, kompromisszumos javaslata szerint annak összege továbbra is maradjon az önkormányzatoknál, de “címkézett forrásként” azt csak útfelújításra lehessen használni.






 

Úgy folytatta: szintén képviselni fogja, hogy a közösségi közlekedés jegybevétel-kiesését kompenzálja a kormány a járvány idején, “idén és feltehetően jövőre is”.     A kormány

a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett önkormányzati adó

összegét négyszeresére emeli, mindezt egy olyan időszakban, amikor járvány miatt a közösségi közlekedés jegybevételei drámai mértékben visszaestek

– jegyezte meg, arra is kitérve, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 20 és 30 milliárd forint közé teszi a bevételkiesést.

 

A főpolgármester közölte: a kormány 2021-től megszüntetné a kültéri plakáthelyekre kivethető építményadót, ezt a javaslatot “sem városarculati, sem pedig az igazságos közteherviselés szempontjából” nem tudják támogatni.

 

Karácsony Gergely szólt arról is, hogy “végtelenül igazságtalan” és az európai jogszabályokba ütköző lenne, ha a kormány csak magánál tartaná azt az egymilliárd eurós támogatást, amelyet az Európai Unió a járvány okozta egészségügyi és társadalmi krízis kezelésére ad.

 

A főpolgármester kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnöknek a tavalyi önkormányzati választások utáni, a fővárosi beruházások és fejlesztések érvényben maradásáról tett kijelentéseihez képest az “állami kukaholding” továbbra is 3,6 milliárd forinttal tartozik a Fővárosi Közterület-fenntartónak.

 

A Pannon Park beruházáshoz korábban megítélt, több mint 3 milliárdos támogatást idén nem kapja meg a fővárosi önkormányzat, és a 3-as metró felújításához szükséges buszbeszerzéshez ígért 3 milliárdos támogatást sem, ami “óriási problémákat okoz” – jegyezte meg.

 

A főváros nem politikai alapon dönt az útfelújításokról – mondta Karácsony Gergely egy azzal kapcsolatos kérdésre, hogy négy fideszes kerületi polgármester szerint a főpolgármester “lenullázta” kerületük útfelújítási keretét.

 






A Lánchíd felújítására vonatkozó kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: tárgyalnak a kormánnyal arról, melyek azok a közbeszerzést érintő technikai részletek, amelyek lehetővé teszik, hogy

ne a hídfelújítók, hanem a budapestiek járjanak jól.

 

Arra reagálva, hogy a Pesti úti idősotthon újabb bírságot kapott, Karácsony Gergely közölte: a budapesti kormányhivatal elfogult az ügyben, ezért minden eljárásban a kizárásukat kezdeményezték.     A főpolgármester újságírói felvetésre azt mondta, hogy nincs szándékuk eltérni az egységes budapesti taxitarifáktól, de kíváncsiak a taxisok véleményére. A Gellért-hegyre tervezett siklót fontos és hasznos beruházásnak nevezte Karácsony Gergely és új turizmusstratégiát sürgetett a főváros számára.

 

A főpolgármester a Hír TV kérdezni szándékozó munkatársának azzal utasította vissza a válaszadást, hogy egészen addig nem nyilatkozik a csatornának, amíg el nem mondják: “aki horogkereszttel felvonul, az nem békés felvonuló”.

(MTI) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top