Politika

Gulyás Gergely: az ellenzék nélkül is létrejött a nemzeti egység

MTI/Kovács Tamás

Megszűnt a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet Magyarországon, és az ország egész területére egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezetett be a kormány.- írja a magyarhang.hu.





A szerdai kormányülésen hozott döntésekről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón – hosszú idő után először újságírók előtt.

 

Cikkünk folyamatosan frissül.

– Magyarországon a védekezés sikeres volt és a rendkívüli jogrend is rövidebb volt, mint Európa jelentős részében – értékelte az elmúlt 98 napot Gulyás Gergely. Köszönetet mondott a védekezés résztvevőinek. Új fejlemény az, hogy az ellenzék nélkül is lehet nemzeti egység – tette hozzá a miniszter. Szeretnék, ha legközelebb politikai egység is lehetne, ha visszatérne a veszély.






 

A védekezés második fázisában csak az indokolt intézkedéseket tartjuk fent – mondta Gulyás Gergely. A maszkhasználat marad, de a vásárlási idősávokat eltörlik. Augusztus 15-ig 500 fő alatti zenés-táncos rendezvényeket lehet tartani zárt és szabad térben is.

 

Úgy látják, ha a védelmi intézkedéseket mindenki betartja, csökkenthető az aktív fertőzöttek száma. Virológusok szerint, ha lesz második hullám, az szeptember–októberben várható.

 

A gazdasági helyzet kapcsán elmondta, a kormány hivatalos várakozása az idei évre továbbra is a 3 százalékos recesszió. 1,2 millió magyar munkahely megőrzéséhez tudott eddig a kormány hozzájárulni – tette hozzá.

 

Az elmúlt 24 órában elhunyt Kárpáti György és Benedek Tibor családjának a kormány nevében részvétét fejezte ki.

 

Kérdések:

– A Lánchíd felújítására vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy 180 milliárd forint van Tarlós István örökségeként a főváros számára, és ott van a kormány által ígért hatmilliárd is. Reméli, hogy véget ér a politikai játszma. 140 milliárd forint azt, ami állampapírban rendelkezésre áll. – Nem értem, miért nem újítja fel a főpolgármester a hidat és miért folytat politikai játszmát – mondta.

– A budapesti Fidesz Karácsony–Szálasi-montázsa kapcsán azt mondta, hogy a budapesti Fidesz közleményével ért egyet. Ami történt, nem helyes, de szeretne olyan politikai életet, ahol azonos mérce van. Ha a másik oldal csinálja ugyanezt, még büszkék is rá, mondta többek között a felhatalmazási törvényre utalva.

– Ha lesz tűzijáték, meg fogjuk mondani, mennyibe fog kerülni. De még nem dőlt el, hogy lesz-e – mondta.

– Július 20. után mehet el a kormány szabadságra, majd augusztus 13-án újra lesz kormányülés, a két időpont között és utána nyaralhatnak a miniszterek. Gulyás és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is arról beszélt, hogy alapvetően belföldi nyaralásban gondolkodnak.

– Ha biztonságosan megtartható az augusztus 20-i ünnepség és a tűzijáték, akkor lesz csak. De a turizmus újraindítása szempontjából Budapest számára is fontos lenne – mondta.

– Szerinte vagy Black Lives Matter, vagy Churchill-szobor, mondta, Karácsony Gergely Facebook-posztjára reagálva.

– A gyöngyöspatai szegregációs ítélet kapcsán úgy válaszolt, hogy a jövőben biztosan oktatásban kell fizetni, ha hasonló helyzet lenne.

– A katás adózás változtatása a jelenlegi gazdasági helyzetben egyelőre nincs terítéken – mondta.






– A civil szervezetekről hozott 2017-es törvény európai bírósági elmeszelése kapcsán azt mondta, tanulmányozniuk kell, de be szokták tartani a bírósági ítéleteket.

– A Színművészeti Egyetem átalakítása kapcsán azt mondta, pont hogy a magyar állam beleszólási lehetősége szűnik meg a kuratórium létrehozásával.

– Miért kellett plakátkampány a nemzeti konzultáció mellé? Örülnének, ha minél többen részt vennének benne – válaszolta.

– Az államkincstár nyugdíjasoknak szóló újságjáról azt mondta, ha ez az újság jó, akkor ez jó kezdeményezés, ha nem, akkor nincs rá szükség. Nézzük meg – mondta.

– A Kisfaludy turisztikai pályázat kapcsán azt mondta, jó célt szolgált, 37 796 szoba felújítása szerepel benne. Minden szoba felújításához átlag egymillió forint jutott.

– A tihanyi szálloda felújításához most nyolcmilliárd forintot kapott Csányi Sándor, Hernádi Zsolt és Garancsi István, hogy lehetett ez? Gulyás szerint műemlék épület felújításáról lehet szó.

– Milyen szabályok vonatkoznak az egészségügyi dolgozókra most? Lesz-e további döntés? Mindenki szabadon utazhat – válaszolta erre Gulyás Gergely, de mától a normál szabályok vonatkoznak rájuk, ahogy a kormányhivatali dolgozókra is.

– Hány műtétet kell bepótolni, többletterhet ró-e ez a kórházakra? A 65 év feletti orvosok engedély nélkül is részt vehetnek a munkában, Kásler Miklós méri fel a helyzetet, ha pluszforrás kell, adnak rá.

– Újra és újra felül fogják vizsgálni, hogy mikor lehet 500 fő feletti zenés-táncos rendezvényeket tartani. Az augusztus 15-i korlátozást előbb is feloldhatják, ha nem lesz indokolt.

– A színházakra milyen szabályok vonatkoznak? Ahol nem szabályoztuk, hogy maszkot kell viselni, ott nem kell, így a színházban sem – mondta Gulyás. 500-an lehetnek színházban, moziban is.

– Gulyás Gergely szerint a főváros keresi a vita lehetőségét a kormánnyal. Hozzátette: ha a főváros költségvetési helyzetét nézzük, még jobb helyzetben is van, mint a kormány. „Ha Tarlós István lenne a főpolgármester, akkor a felújítás már menne, és egy év múlva kész lenne” – fogalmazott.

– A főváros a Lánchíd fenntartója, a náluk meglévő információk szerint nem életveszélyes, rendszeresen vizsgálják azt, nekik kell dönteni, ha intézkedni kell – válaszolta Gulyás, arra a kérdésre, hogy nem kellene-e a kormánynak azonnal közbelépni.

– A ferihegyi gyorsvasút uniós forrásból épülhet majd meg – mondta.

– Honnan lesz vakcina? Támogatjuk a magyar kutatókat, és ha valahol lesz, akkor a kormány kapcsolatba lép velük, hogy rendeljen.

forrásmagyarhang.hu




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top