Politika

JP Morgan: A legnagyobbat a magyar, a román és a török ipari termelés zuhan a járvány miatt, súlyosabb lehet a válság

168ora.hu

A legnagyobb zuhanást a magyar, a román és a török ipari termelés szenvedte el eddig a koronavírus-válságban,





Magyarországon és Romániában nem csak az autógyártás, hanem a többi iparág is hirtelen zuhant nagyot,

állapítja meg friss elemzésében a JP Morgan, amit a járványnak az európai, közel-keleti, afrikai gazdaságra gyakorolt hatásáról készítettek, s amelyet a Portfolio szemlézett.

 

Magyarország kifejezetten mély recessziót élhetett át az elmúlt időszakban, állapítják meg, ugyanakkor a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon nem esett akkorát, mint számos más országban. Amiatt, hogy álunk enyhébbek voltak a korlátozások. A fogyasztói bizalomban már nem állunk ilyen jól, a JP Morgan szerint ez nálunk esett a legnagyobbat a járványos időszakban. A JP Morgan szerint az építőipar, mint nem külső keresletre hagyatkozó ágazat, kisebb csökkenéssel megúszta eddig a feltörekvő térség országaiban.

 

A bank elemzői szerint nálunk a legkisebb az addicionális költségvetési élénkítés mértéke, de ez jobb, mint az előző nagy válság idején, 2009-ben, amikor az akkori kormány egyenesen megszorított tovább súlyosbítva a recessziót, ezt az Orbán-kormány a jelek szerint igyekszik elkerülni.






 

A JP Morgan szerint idén akár 6,3 százalékkal eshet vissza a magyar GDP, ezt az előrejelzést azonban még nem a legfrissebb makrogazdasági adatok alapján adták. A bank megjegyzi, hogy „lefelé mutató kockázatok” övezik magyarországi GDP-re vonatkozó előrejelzésüket, vagyis a bank által korábban vártnál akár nagyobb recesszió is lehet hazánkban. Az IMF legfrissebb hazánkra vonatkozó becslése 3,1 százalékos visszaesés 2020-ra.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top