Politika

Orbán Viktor ötször súlyosabb büntetést adott volna Kaleta Gábornak, lesz törvénymódosítás ősszel

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szinte az összes környező országban romlik a koronavírus-helyzet – kezdte Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjúját a Kossuth Rádióban. A kérdésre, hogy kell-e újabb korlátozásokra számítani itthon, a kormányfő azt mondta, igen, kell, csak még nem tudni, melyek lesznek ezek. „Amíg nincs vakcina, nem tudjuk eltenni láb alól az ellenséget”, mondta, az operatív törzs tesz javaslatot a korlátozások jellegére.

Erre péntek délig kaptak határidőt.

 

A kormányfő szerint Magyarország biztonságos, jelenleg a legnagyobb veszély a behurcolás. Tudja, hogy itt a nyár és a nyaralás, de a miniszterelnök szerint inkább belföldön pihenjünk.

Több Balaton, kevesebb Adria, és akkor a járvány is féken tartható, mondta.

(Nem volna meglepő, ha a kormányfő hamarosan szabadságra menne, már múlt pénteken arról beszélt, hogy a magyar olyan, hogy egy évben egyszer látnia kell a tengert, különben börtönben érzi magát – a szerk.)

Az uniós költségvetésről Orbán azt mondta, megvétózhatnák a hitelfelvétellel egybekötött gazdaságélénkítő csomagot, de akkor a többi 26 uniós tagállammal találnák szembe magukat. Orbán feltétele az – egyhangú döntés kell ugyanis –, hogy

ne kössék az EU-s pénzeket jogállami kritériumokhoz.

„Ha összemérem a német jogállamiságot a magyarral, lehet, mi kerülünk ki győztesen” – üzent burkoltan Angela Merkel német kancellárnak amiatt, hogy Merkel az Európai Parlamentben szerdán azt mondta, a magyar miniszterelnökkel is vitába szállna a jogállamiság kérdésében. „Nem tanácsolom a nagyoknak, hogy most ezzel próbálkozzanak”, rázta meg az ujját Orbán, mármint a jogállami vitákkal, mert „akkor nem lesz költségvetés”.

 

Most Orbán azt mondta, a kontinens válságban van – demográfiai, gazdasági, pénzügyi, közbiztonsági –, de hanyatlásról nem beszél, hiszen a kommunisták is ugyanezt a kifejezést használták.

 

Majd arról beszélt, most Magyarországnak barátokat kell keresnie, ilyenek a V4-ek, a szlovénok és a szerbek, valamint a horvátok.

„A mi világunk a németek és az oroszok világa között van, a kérdés az, hogy ezt a világot ki fogja megszervezni”,

vagyis a térséget nekünk magunknak kellene megszervezni.

 

Szóba került az is, hogy nő Magyarországon a foglalkoztatottak száma, beválhattak a kormány gazdaságélénkítő intézkedései. „Áttörés van, ez a jó hírem” – fogalmazott Orbán. A vírus előtt 4,5 millióan dolgoztak, a mélyponton ez a szám 4 millió 370 ezer volt, de a trend megfordult, elkezdett nőni a munkából élők száma. „Ez nem egy tiszavirág életű fellendülés” – mondta,

magához tér a gazdaság, ismét „mindenkinek lesz munkája”.

 

A válság késleltetett hatása azonban csak öt-hat hónap után jelentkezik, Varga Mihály gazdasági törzse erre készül fel.

 

A Kaleta-ügyről Orbán azt mondta, az enyhe ítélet annak a bizonyítéka, hogy sem az ügyészség, sem a bíróság nem áll a kormány befolyása alatt. Ha alatta állna, ötször ilyen súlyos büntetés születik, mondta.

 

 

Igyekszik nyugodtan beszélni erről az ügyről, de nem tudja, egyáltalán nyugodtan kell-e maradni az ilyen helyzetekben.

Itt semmilyen büntetés nem tűnik súlyosnak – mondta.

 

Nem akar beletörődni az ügybe, nincs is vége. „Hozzuk meg azokat a törvényeket”, amik megnyugtató választ tud adni a szülőknek. Fel is állt egy munkacsoport, az őszi parlamenti ülésszak legfontosabb feladata lesz a szigorúbb gyermekvédelmi törvény elfogadása, a gyerekeinket meg kell védeni, üzente.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top