Politika

Orbán szerint a magyarok menjenek a Balatonra nyaralni – csak egyre kevesebbeknek van rá pénzük

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Hajógyári-szigetről, az uniós hitelprogramról és a Balatonról is volt szó a napirend előtti felszólalásokban az Országgyűlés hétfői ülésén.





Az ülés elején Kövér László házelnök megemlékezett a pénteken elhunyt Koncz Ferenc fideszes országgyűlési képviselőről.

 

Párbeszéd: mikor elég a kormánynak?

Szabó Tímea (Párbeszéd) feltette a kérdést: mikor érzi a kormány, hogy elég, mikor lesz elég pénze a “fideszes haveroknak”, mikor nem akarnak fákat kivágni, erőszakkal elvenni sokak pihenőhelyét. Most az óbudai Hajógyári-szigeten akarnak fákat kivágni, az emberek pihenőhelyét tönkretenni, mert luxus lakóparkot terveznek oda – közölte.

Úgy vélte, a kormány sokszor nézte már madárnak az embereket, de most egyértelmű, hogy valójában lakóparkot akarnak ott építeni. Azonban ez a sziget a családoké, a pihenni vágyóké és nem Orbán Viktor “ingatlanspekulánsaié”, ezért megvédik a Hajógyári-szigetet – jelentette ki.
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy válaszolt, a kormánynak kiemelten fontos a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelem, ezért nem állja meg a helyét, amit a képviselő állított. A kormány klímavédelmi akciótervet indított, törvényt hozott a klímavédelem érdekében és több intézkedést is elfogadott e cél jegyében – mondta.

Kiemelte: a kormány mindig gazdagítani akarja az országot, és nem kivétel ez alól Óbuda és a Hajógyári-sziget sem; a cél a minél szebb és jobb zöldfelületek kialakítása, az itt élők igényeit magas színvonalon kielégítő, vonzó pihenőövezetek létrehozása.






 

LMP: az eladósodás hitelprogramját ajánlja az EU

Ungár Péter (LMP) arról beszélt, hogy a járvány hatásainak orvoslására az Európai Unió egy hitelprogramot ajánl, de ez az eladósodás hitelprogramja. A csomag megfelel a nagyvállalatoknak, de nem felel meg a magyar embereknek – vélte.
Úgy látja, az EU jobboldali vezetése olyan hitelcsomagot rak az európai polgárok nyakába, amely fenntarthatatlan és amelyet a következő generáció fog megfizetni. Az EU vezetése és a magyar kormány között van egy látszólagos ellentét, de ez csak színjáték, a kormány valójában nem ellensége, hanem tagja az EU vezetésének – mondta. Hozzátette: a kormány úgyis bele fog egyezni az uniós hitelcsomagba.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára közölte: nagy tétje van a hitelprogramról folytatott vitának, ezért komoly és szakszerű vitára van szükség, amelyben a magyar nemzeti érdeket kell képviselni. Az uniós javaslatcsomag keretei ismertek, a közös adósságot együtt kell visszafizetniük a tagállamoknak, 750 milliárd euróról lenne szó – magyarázta. Hozzátette: igazságos, politikamentes csomag kell, politikailag motivált feltételeket nem lehet hozzákapcsolni, mert a gazdaság újraindítására és nem politikai nyomásgyakorlásra van szükség.

 

DK: egyre többeknek elérhetetlen a balatoni nyaralás

Arató Gergely (DK) hangsúlyozta: a miniszterelnök balatoni nyaralásra biztatta a magyarokat, de ez egyre többeknek elérhetetlen. Botrányos történések, engedélyezett és engedély nélküli beruházások jellemzők a tó térségére – vélte.
Azt mondta, a kormányközeli vállalkozók beruházásaiba ömlik a közpénz, közben az emberek alig férnek hozzá a strandokhoz, szinte megfizethetetlenek az árak. De a Balaton nem lehet néhány milliárdos játékszere – fogalmazott.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára erre azt mondta: a Balaton ügye valóban fontos, a Balaton nemzeti érték. A kormány nagy hangsúlyt helyez a belföldi turizmusra, a cél, hogy a magyarok egyre jobb színvonalú szolgáltatást kapjanak, remélhetőleg elviselhető árakon, bár az árak kérdésében nem a kormány az illetékes – mutatott rá. Hozzátette: ma sokkal többen engedhetnek meg maguknak egy balatoni nyaralást, mint évekkel korábban.
Az államtitkár kitért rá: a járvány rendkívüli károkat okozott a turizmusnak, ezért számos lépést tettek az ágazat védelmében.

 

MSZP: a kormány retteg a jogállamiság ellenőrzésétől

Harangozó Tamás (MSZP) kijelentette: a kormány retteg a jogállamiság ellenőrzésétől, holott nem kellene, ha tényleg minden rendben van az országban.
Úgy vélte, a Magyarországnak járó uniós forrásokat, támogatásokat valóban meg kell védeni, “leginkább önöktől”. A kormányoldal ahhoz kér parlamenti megerősítést, hogy követeléseket támaszthassanak az uniós hitelprogram elfogadásához: csak akkor fogadják el, ha az EU leállítja a hetes cikkely szerinti eljárást és nincs jogállamisági kritériuma az uniós források felhasználásának – mondta. Hozzátette: ezzel azonban minden magyarnak ártanak, támogatásoktól eshet el az ország.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában kifejtette: a jogállamisági történetnek az unióban nem tudnak a végére járni, folyamatosan csak lebegtetik, és az ellenzék örül ennek. Sehol nincs leírva az uniós dokumentumokban, hogy ilyen feltételhez kössék azoknak az összegeknek a kifizetését, amelyekre az ország jogosult a szerződések szerint, az ellenzék mégis felháborodik, hogy ezt szóvá teszik a parlamentben – magyarázta.






Úgy látja, ezzel szemben az a felháborító, hogy az ellenzék már régóta a magyar érdekek ellen lép fel, de ebből a magyar választók többsége nem kér. (MTI)

 

A Mérce élőben közvetíti az Országgyűlés mai ülését:




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top