Politika

Fekvőtámasszal kell bizonyítaniuk állóképességüket, de a sajtónak nem nyilatkozhatnak az iskolaőrök

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
A ruházatukról és testékszereikről is pontos utasítás jelent meg a Magyar Közlönyben. Az is kiderült, milyen esetben hogyan intézkedhetnek.
br>





A pénteki Magyar Közlönyben megjelent a részletes szabályozás a szeptembertől munkába álló iskolaőrökre vonatkozóan.

A belügyminiszter rendelete a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg, és részletesen szabályozza az iskolaőrök alkalmazási feltételeit, ruházatukat, igazolványukat, valamint egészségügyi, pszichológiai alkalmassági feltételeiket, és azt, hogy hány fekvőtámaszt kell tudniuk megcsinálni, és mennyi idő alatt kell tudniuk lefutni 1500 métert – írja a Hvg.hu.

 

A rendelkezés pszichológiai minimumként kiemeli többek között kiegyensúlyozott pszichés állapotot, a stressztűrő képességet, és azt, hogy átlagos intellektuális és kommunikációs képességgel, valamint felelősségtudattal kell rendelkezniük.
br>






 

A külső megjelenés taglalásánál külön kitérnek arra, hogy gyűrűn és nők esetében diszkrét fülbevalón kívül semmilyen testékszert nem viselhetnek.

 

A szabályozás kitér arra is, hogy az őrök semmilyen esetben nem nyilatkozhatnak munkájukkal kapcsolatban a sajtónak Arról is szól a jogszabály, hogy nem nyilatkozhatnak a sajtónak – akkor sem, ha valamilyen esemény főszereplői lesznek.

 

Persze a legtöbbeket nyilván az érdekli, mit tehet és mit nem tehet meg egy iskolaőr. Igazoltathatja „a biztonságot sértő vagy veszélyeztető személyt”, továbbá szükség esetén testi kényszert, bilincset, vegyi eszközt, rendőrbotot alkalmazhat kiskorúakkal szemben is, ha az illető „biztonságot sértő vagy veszélyeztető magatartása, ellenszegülésének mértéke” ezt indokolja.

 

Ütnie vagy rúgnia azonban semmilyen esetben sem szabad.

 

”Súlyosabb korlátozással, illetve sérüléssel vagy károkozással járó kényszerítő eszköz akkor alkalmazható, ha a kisebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással járó kényszerítő eszköz alkalmazása nem vezetett eredményre, vagy sikere eleve kilátástalan” – szól a szabályozás.

 

Érdekes része a most megjelent szabályoknak, hogy az iskolaőröknek minden intézkedésükről a munkáltatójuknak (szolgálati elöljárójának), azaz a megyei vagy budapesti rendőrfőkapitánynak kell írásban jelentést tenniük.
br>






 

Arról azonban nem szól a rendelet, hogy a tanárokkal, osztályfőnökkel vagy az igazgatóval kötelesek-e megosztani a rendellenes cselekedet részleteit.

 

Ez annak fényében különös, hogy korábban több helyen kiemelték, és másutt a jelenlegi szabályozás is írja, hogy a cél az, hogy az őrök együttműködjenek a pedagógusokkal.

 

Továbbá oktatási, pszichológiai, jogi ismereteket is elvárnak tőlük, de a tanfolyam utáni vizsgáztató bizottságról az olvasható, hogy tagjainak csak rendészeti, pszichológiai vagy pedagógiai diplomával kell rendelkezniük.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top