Politika

Orbán: „Még a foci sem olyan fontos, mint az uniós költségvetés”

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher - szmo.hu
A miniszterelnök szerint drámai a gazdasági helyzet Európában, rosszabb, mint gondolnánk. És „ha az eurózóna bajba kerül, mi is szenvedni fogunk.”






Orbán Viktor még a futballnál is fontosabbnak tartja, hogy döntés szülessen az 2021-2027-es uniós költségvetésről és a hozzá kapcsolódó gazdasági helyreállítási alapról, ezért bármeddig hajlandó folytatni a tárgyalásokat annak érdekében, hogy megegyezés szülessen – mondta a magyar miniszterelnök a brüsszeli újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján az Európai Unió csúcstalálkozójának harmadik napján.

 

Az Index beszámolója szerint a kormányfő azt mondta:

“A nyaralás, a belpolitika várhat. Még a foci sem olyan fontos, mint hogy megegyezzünk.”

 

Orbán szerint bár a magyar gazdaság most relatíve jó helyzetben van, de “ha az eurózóna bajba kerül, mi is szenvedni fogunk.” Azt is mondta, hogy az uniós vezetők mind pontosan tudják, mennyire “drámai a gazdasági helyzet Európában, rosszabb, mint gondolnánk.”






 

A miniszterelnök úgy látja, jó esély van a megállapodásra, de ehhez szerinte négy vitás területet rendezni kell: a helyreállítási alap nagyságát, a támogatások és hitelek arányát, illetve elosztását, valamint a költségvetési visszafizetéseket és a jogállamiság kérdését.

 

Orbán szerint az elmúlt napokban kicsit változtattak a gazdasági támogatások elosztásai arányain. Bár Magyarország számára még mindig nem méltányos a támogatások mértéke, de legalább már nem megalázó a helyzet, ami szerinte matematikailag is abszurd volt. Azt nem tartja jónak, hogy az új költségvetési javaslat szerint bizonyos országok visszatérítéseket kapnának, ugyanis ez Orbán szerint a “gazdagok privilégiuma”, amitől meg kell szabadulni.

 

A kormányfő jogiállamiság kérdéséről is beszélt, szerinte ebben 100 százalékos egyetértés van az uniós vezetők között.

 

“Ha valaki nem hajlandó elfogadni a jogállamiságot, rögtön el kell hagynia az Európai Uniót. Nem anyagilag kell megbüntetni, hanem mennie kell, mert ez a közösség a jogállamiságra épül”

– mondta.

 

A jogállamisági feltételrendszerre vonatkozó javaslat konfliktus alakult ki Magyarország és Hollandia között, amelyet Orbán úgy jellemzett: “a piros sarokban Hollandia áll, a kékben pedig Magyarország.” Ezt a javaslatot ugyanis szerinte Mark Rutte holland miniszterelnök képviseli a legkeményebben. Rutte korábban azt mondta, a jogállamisági feltételeknek mindenképpen szerepelniük kell az uniós költségvetési megállapodásokban, és az nagy probléma, ha Magyarország ragaszkodik ezek elvetéséhez.

 

Orbán Viktor azt mondta, nem tudja, hogy a holland kormányfő utálja-e őt vagy Magyarországot, “de nagyon erősen támad”. Ő egyébként úgy látja, hogy a valódi szembenállás a két ország parlamentje között van, ezért azok között kell párbeszédet tartani.






 

A miniszterelnök elmondta, hogy a jogállamisági feltételrendszerről képviselt álláspontját a kollégái elutasították, ahogy azt a kérését is, hogy a hetes cikk szerinti eljárást minél hamarabb lezárja az Európai Unió Tanácsa. Ő viszont továbbra is küzdeni fog azért, hogy a politikai és a gazdasági kérdéseket szétválasszák.

 

Orbán azt a javaslatát is elvetették a tárgyaláson, hogy a tagállami kormányokat kritizáló civil szervezeteknek nem lenne szabad uniós pénzeket kapnia, és ugyanolyan módon kellene szabályozni a pénzügyi támogatásaikat, mint a politikai pártokét. Ennek ellenére ő újra napirendre szeretné vinni ezt a kérdést.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top