Politika

Spiegel: Elég volt, hogy Orbán pénzkiadó automatának nézi az Európai Uniót!

nyugatifeny.hu

Cselekvésre szólítja fel az uniós vezetőket a német lap.

A német Der Spiegel vezércikkében amellett érvel, hogy ideje megmutatni Orbán Viktornak és “antidemokratikus barátainak”, hogy az Európai Unió nem egy pénzautomata.

 

A tekintélyes német hetilap arra szólítja fel az uniót, hogy az végre lépjen fel Magyarországgal, Csehországgal és Lengyelországgal szemben.

 

Hiszen Orbán Viktor elűzte a Közép-Európai Egyetemet, kötőfékre próbálja venni a még megmaradt független sajtóorgánumokat és arra használja a koronavírus miatt kialakult válságot, hogy a magyar Országgyűlést megkerülve kormányozzon.

A jogállami elvek megszegésének végre oda kellene vezetniük, hogy Brüsszelben csökkenthessék a támogatást az ilyen kormányok részére. Legalábbis ezt volt a nagy ígéret a jogállami mechanizmus kapcsán” – érvel a Spiegel.

 

Ám jelenleg úgy néz ki: a magyar kormányfő és illiberális cimborái minden további nélkül megtorpedózhatnak bármiféle kísérletet, amely megtagadná tőlük az alapok kifizetését — írja a lap.

 

A Der Spiegel szerint az unió nem halogathatja tovább, hogy védekezzen, amikor olyan értékek mennek veszendőbe, mint a demokrácia és a jogállam.


Itt az idő, hogy az unió komoly válasszal és ne alibijavaslatokkal rukkoljon elő.

 

Az egyhangú döntéshozatal ugyanis elve lehetőséget teremt Orbánnak, hogy zsarolja a többieket. Ha netán a többi állam- és kormányfő megszavazná a jogállami kritériumokat, akkor ő meg megvétózhatná azt a tervet, amelyet az unió a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válság kezelésére hozna létre.

 

A Der Spiegel szerint egyértelműen ki kell mondani: amikor Orbán Brüsszelben tárgyal, akkor nem csupán országuk, hanem a családjuk, a pártbarátaik és vállalataik érdekeit is képviseli. A tét a személyes meggazdagodásuk, vagy az, hogy a környezetük jól járjon.

(Der Spiegel / hvg.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top