Politika

Magyarország jogállam, eddig is az volt, és jogállam is lesz – tudatta Novák Katalin

168ora.hu

Az, hogy mi most megpróbáljuk kitalálni, mit jelent az, hogy »puha« jogállamisági feltételekhez kötnék az uniós pénzek felhasználását, alapvetően számunkra nem elfogadható” – nyilatkozta Novák Katalin az atv.hu-nak.






 

A 7-es cikkelyes eljárást le kell zárni azelőtt, hogy megállapodás születik Brüsszelben. Ha bármilyen szinten változás történne ahhoz képest, amire mandátumot adott az Országgyűlés a kormánynak, újra a parlamenthez kell fordulnia a változás megerősítéséért – mondta a Fidesz külkapcsolatokért is felelős alelnöke.

 

Ha a jogállamiságnak, mint kritériumnak az uniós megjelenéséről van szó, mi azt már egyértelművé tettük, hogy mivel

Magyarország jogállam, eddig is az volt, és jogállam is lesz,

ezeknek a kritériumoknak a meghatározásában alapvetően nem gondolkodunk – mondta Novák.

 

A Fidesz alelnöke emlékeztetett, hogy a magyar kormány már évekkel ezelőtt letett egy olyan javaslatot az asztalra, a magyar EU soros elnökségünk alatt, hogy melyek azok a pontok, amit magára nézve mindenki kötelezőnek tekinthet. Eszerint minden egyes tagállam ugyanazt a standardet kell teljesíteni – mondta.

 

„De az, hogy különböző mércével méregessünk egyes tagállamokat, mert bárkinek a politikai érdekei ezt megkívánják, azt nem tartjuk irányadónak és nem is következik a szerződéseknek a betűjéből” – szögezte le Novák Katalin.






 

„Nekünk az a legfontosabb a tárgyalási pozíciónkban, hogy

a magyarok pénzéről a magyarok döntenek.

 

Mi azt szeretnénk, hogy ha közösen fölveszünk egy uniós hitelt (ami a “Next Generation EU” néven futó javaslat) és azért mi magunk is kötelezettséget vállalunk, akkor annak a felhasználásáról magunk szeretnénk dönteni. Nem szeretnénk, ha abba más beleszólna” – jelentette ki.

 

A kérdésre, hogy ragaszkodik-e ahhoz a magyar kormány, hogy az ellenünk folyó 7-es cikkelyes eljárás lezárását a német EU-elnökség kijelentse még az előtt, hogy Brüsszelben megszavazzák az EU-költségvetést és a 700 milliárdos járványügyi újjáépítési alapot, Novák Katalin azt válaszolta: van egy országgyűlési határozat. A magyar Országgyűlés egy tárgyalási felhatalmazást, iránymutatást adott a magyar kormánynak. Ebben szerepel az a pont, hogy a 7-es cikkelyes eljárás lezárása kell, hogy a feltétele legyen a uniós döntések megszületésének. Tehát, a parlamenti határozatban valóban az szerepel, hogy a 7-es cikkelyes eljárást ellenünk le kell zárni azelőtt, hogy megállapodás születik Brüsszelben – mondta.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top