Politika

Vajon mikor épül űrközpont Felcsúton?

zsurpubi.hu

Égető szükség volna rá, ráadásul Szijjártó Péter szerint Magyarország fontos szereplő lehet a nemzetközi űriparban.






 

Külügyminiszterünk nagy menetelése a témában már májusban elkezdődött, amikor is eddig még soha nem látott nézőpontba helyezte a teljes világűr fogalmát, létét, az univerzum minden élőlényt magába ölelő hatalmasságát.

“Felvetődhet a kérdés, hogy miért a külügyminiszter foglalkozik az űrrel kapcsolatos kérdésekkel. Erre a válaszunk az, hogy mivel az űr Magyarország határain kívülre esik, ezért külügyi kérdés”

– mondta Szijjártó az Európai Uniós Űrkutatásért Felelős Miniszterek videókonferenciáján. Ezzel ráaádsul nem csak kijelölte a referenciapontot a hazai űrprojektekkel kapcsolatban, hanem el is helyezte a gondalati magokat az univerzum bejárására ácsingózó magyar állampolgárok elméjében.

 

Most pedig szintet léptünk.

„Az űripar az egyik leginkább perspektivikus iparággá vált az elmúlt években, és Magyarország sok olyan tapasztalatot szerzett, amelyek révén a nemzetközi űripar fontos szereplőjévé válhat” – mondta Szijjártó Péter kedden az MTI-nek.

 

Elárulta azt is, hogy ellátogatott Touluse-ba a francia űrügynökséghez, ahol „jelenleg is több magyar vállalat vesz részt nagy nemzetközi fejlesztési, technológiai projektekben”. Éééééés: a most megkötött együttműködési megállapodás keretében műhold-technológiai, űrtudományos és űrkutatási projekteket fognak közösen végrehajtani.






 

„Fiatal magyar szakemberek kapnak majd arra lehetőséget, hogy az itt zajló szakmai programokban részt vegyenek és így tovább bővíthessék a tudásukat” – árulta el. Megállapodtak arról is, hogy „a világ legnagyobb műholdflottájának építésekor” két magyar cég fogja szállítani a műholdak egy fontos berendezését és a szigetelését.

Szijjártó szeretné továbbá, hogy 2025-ben „újra magyar kutató űrhajós mehetne dolgozni a Nemzetközi Űrállomásra”.

 

Ennek kapcsán pedig igazán hasznos lenne, ha végre egy űrkozpont, esetleg nemzetközi indítóállomás létesülne Felcsúton. Pl. közvetlenül a készülő 5,6 milliárd forintos sportszálloda mellett.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top