Politika

Visszavonta Hódmezővásárhely a helyi fideszesek által “spiclitörvénynek” nevezett rendeletet

A hódemzővásárhelyi városháza - Forrás: Google Streeview

Egyhangú döntéssel hatályon kívül helyezték a bűncselekményekről bizonyítékot szolgáltatóknak jutalmat ajánló, a Fidesz helyi képviselői által “spiclitörvénynek” nevezett hódmezővásárhelyi rendeletet az alföldi város közgyűlésének pénteki rendkívüli ülésén.





A hódmezővásárhelyi közgyűlés Márki-Zay Péter polgármestert (Mindenki Magyarországa Mozgalom – Tiszta Vásárhelyért Egyesület) támogató többsége június 25-én fogadta el a jogszabályt, amely alapján az önkormányzat jutalmat fizetne azoknak, akik egyes helyi bűncselekményekről bizonyítékokat szolgáltatnak, ha azok alapján jogerős elmarasztaló döntés születik.

 

A megyei kormányhivatal törvényességi észrevételt tett és felszólította a polgármestert, helyezzék hatályon kívül a rendeletet. A kormányhivatal szerint a rendelet egyebek mellett sérti a jogbiztonság és a személyes adatok védelmének alaptörvényben foglalt elvét, ellentétes a bűnüldözés garanciális jellegű törvényi előírásaival, a polgármester pedig nem jogosult bizonyítékok gyűjtésére, értékelésére, kezelésére.

 

Tatár Zoltán jegyző a közgyűlés pénteki ülésén – amelyen Márki-Zay Péter nem vett részt – elmondta, a kormányhivatal a rendelet hatályon kívül helyezésére 30 napos határidőt szabott meg. Annak érdekében, hogy “minden alkotmányossági aggálytól mentes tervezet” kerülhessen a közgyűlés elé, a jogszabályt hatályon kívül helyezték, a módosított változatot pedig a tervek szerint szeptemberben tárgyalják meg újra.






 

Cseri Tamás (Fidesz) a vitában úgy fogalmazott, hogy a rendelet teljesen értelmetlen is, és a magyar történelem gyászos korszakait idézi föl.

 

A jogszabályt nem érdemes “toldozgatni-foltozgatni”, teljesen el kell felejteni – jelentette ki. (MTI)

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top