Politika

Jóval olcsóbb a gáz piaci ára, mint a lakossági, olyan sokat keres vele az állam, hogy hónapokig ingyen adhatná az embereknek

168ora.hu

Annyira sokat keres az állam a lakossági gázon, hogy a következő választás előtt 6-9 hónapig akár ingyen is adhatná az embereknek a következő választások előtt – számolta ki a G7. Ugyanis, csak az idei első félévben annyi tartalék gyűlhetett össze az állami gázszolgáltatóknál, amiből kényelmesen meg lehetne finanszírozni egy egyszeri rezsitámogatást, mint amit a 2018-as választások előtt vetett be a kormány.






 

A földgáz piaci ára lényegesen alacsonyabb lett, mint az itthoni lakossági ár. Ez a lap szerint valószínűleg nem is fog változni, ezért egyes szakértők szerint akár újabb tartós rezsicsökkentésre is lenne tér. Bár egy ilyet a G7 szerint politikai okokból szinte biztosan nem vállal be a kormány,

az egyszeri juttatás még szóba jöhet.

 

A lap számításai szerint csak az idei első félévben 56 és 76 milliárd forint közötti összeg gyűlhetett össze az állami cégeknél, amiből egy újabb rezsicsökkentést is lehetne finanszírozni, vagy tartósan levinni a lakossági díjakat.

 

Igaz, hogy nálunk a legolcsóbb a lakossági gáz Európában, bár a gázszámlánk az árváltozást nem mutatja.

 

Orbán Viktor miniszterelnök és Robert Fico, Szlovákia kormányfője (j) jelképesen meghúznak egy csavart a magyar és a szlovák földgázhálózatot összekapcsoló vezetéken a két ország földgázhálózatának összekapcsolása alkalmából ta Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A korábbi években úgy tűnt, a szolgáltatók sokat fognak bukni a gázon, mert drágábban jutnak hozzá, mint amennyiért adják a lakosoknak, emiatt a nemzetközi cégek átadták a fogyasztókat az állami rezsiholdingnak, az NKM-nek. A kedvező piaci folyamatok pedig megmentették a százmilliárdos bukástól a rezsicsökkentést bevezető kormányt.






 

A cikk arra is kitér, hogy 2014–2015 környékén meredeken elkezdett csökkenni a gáz ára, a hagyományosan drága, keletről érkező orosz gáz ugyanis konkurenciát kapott, mivel kiépültek a nyugat-európai gázvezetékek és az amerikaiak is elkezdtek egy új technológiával gázt kitermelni.

 

A G7 kérdésére a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) számításai szerint 2014 eleje és a 2018-as választások között 100-200 milliárd forinttal fizetett többet a magyar lakosság a gázért, mint amennyibe az ténylegesen került és tízmilliárdos hasznot hozott a gáz az állami szolgáltatóknak.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top