Politika

Egy életre elvághatja magát az EU-nál Orbán, ha meglépi, amit Brüsszelben rebesgetnek

Pestibulvar.hu

Nem csillapodnak a tüntetések Belorusz utcáin, hétfőről keddre virradóan ismét ezrek tüntettek az ország fővárosában. A helyzet olyannyira kezd elmérgesedni (sokan megsérültek a karhatalom brutalitása miatt, ketten meg is haltak), hogy több EU-s ország is szankciók kivetését fontolgatja a belorusz diktátor rezsimjével szemben.






 

24.hu most a Politico egy brüsszeli forrására hivatkozva arról ír, hogy a kivetni kívánt szankcióknak többen az EU-ban már csak egy nagy akadályát látják:

ORBÁN VIKTORT.

 

A lap szerint hiába állt ki a szankciók mellett az Európai Parlament néppárti és liberális frakciója is, és hiába kezdeményezték a magyar kormány hagyományos szövetségesének számító lengyelek egy rendkívüli brüsszeli csúcs összehívását a kialakult helyzet miatt, Orbán legutóbbi Beloruszban tett látogatása – amelyről bővebben ITT írtunk – többeket arra engedett következtetni, hogy a kivetni kívánt szankciókat a magyarok nagy valószínűséggel megvétóznák.

Orbán június elejei, Alekszandr Lukasenkóval tartott közös minszki sajtótájékoztatóján fogalmazott úgy:

“MAGYARORSZÁG AZT AZ ÁLLÁSPONTOT KÉPVISELI, HOGY AZ EURÓPAI UNIÓ VÉGRE SZÜNTESSE MEG A FEHÉROROSZORSZÁGGAL SZEMBENI SZANKCIÓKAT.”

 

Orbán azt mondta: mindaddig, amíg nem oldják fel a szankciókat, nem képzelhető el Belorusszal partnerségi viszony, amire az EU évek óta törekszik a keleti államokkal.






 

Lukasenko, talán hogy meghálálja Orbánnak a kiállását, cserébe azt mondta a magyar miniszterelnökről, hogy “mindenki másnál jobban megérti őket”.

 

Orbán júniusi követelőzése már csak azért is meglepő, mert az EU 2016-ban szinte minden korábban kivetett szankcióját eltörölte Belorusszal szemben. A mostani szankciók, ha kivetnék őket, ezeknek a visszahozását jelentenék. Ha Orbán megvétózná őket, nagy rá a valószínűség, hogy az elmúlt 10 év egyik legnagyobb diplomáciai konfliktusát robbantaná ki Brüsszellel. Kérdés, vajon megérne-e ennyit Orbánnak a dolog.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top