Belföld

A csalókirály, aki eladta a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetét – és ez csak egy a “nagy húzásai” közül

Fotó: Varga Imre | Blikk.hu

A csalókirály! A képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára nem volt könnyű feltornáznia magát a 60 éves férfinak, el kellett hozzá adnia a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetét.






Bármi meglepő, de ez csak egy Bósa nagy húzásai közül. A fél életét börtönben töltő férfi úgy érzi: megöregedett, az egészsége sem a régi már, és különben is, a változatosság kedvéért, hátralévő életét tisztes, törvénytisztelő polgárként kívánja leélni. Annyi biztos: ez ismeretlen, új terep lesz számára…

 

Bósa mesélt legendás csalásairól, a tagadhatatlanul humorosan előadott sztorikon a hallgatóknál már csak ő maga tud nagyobbat nevetni. Országos ismertséget akkor szerzett, amikor eladta a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetét.

– Egyszer ücsörögtem a Nyugatiban, felnéztem, és megszületett a terv. Kikerestem a Közbeszerzési Közlönyben a legnagyobb acélfelvásárlókat, és írtam nekik. Egy német férfi azonnal jelentkezett, napokon belül itt volt 40 ezer márkával. Felállványozták a pályaudvart, és elkezdődött a bontás. Valakinek gyanús lett a művelet, és elkezdték az eladót keresni. Én azonban ekkor már a Szegedre tartó gyorsvonaton ültem – nosztalgiázott büszkén Bósa, aki nem úszta meg a felelősségre vonást, lecsukták.






 

Szabadulása után egy kórház pszichiátriai osztályán dolgozott mint kezelőorvos, majd főorvos. Bár érettségije sem volt, évekig praktizált doktorként. Végül az egyik páciensnek rossz gyógyszert írt fel, a nővérke pedig beadta a páciensnek a pirulákat. Mivel a beteg meghalt, Bósa és az ápolónő is börtönbe került.

 

És ez még nem minden! Bósa gondolt egy nagyot, papi szolgálatra jelentkezett. A Székesfehérvári Egyházmegye egyik templomában évekig tartott miséket, de jó néhány esküvőn és temetésen is részt vett. Pechjére az egyik istentiszteletre eljött egy rendőr, aki korábban már elkapta.

 

Bósa a sitten is remekül feltalálta magát, szerinte a legtöbb magyar börtönnek kitűnő könyvtára van. Bár iskolázatlan a csalókirály, de gyerekkorától szenvedélyesen szeret olvasni. Gyengéi a jogi értekezések, gyakorlatilag betéve tudja a büntető törvénykönyv nagy részét. A rengeteg csalás között egy hasznos húzása is volt Bósának. Álügyvédként a kezdeményezésére módosították a Btk.-ban a csecsemőgyilkosságért járó büntetést: 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés helyett életfogytiglanira emelték a büntetési tételt.

 

Aki eladta az Eiffel-tornyot

Tényleg volt bőr az arcán ahhoz, hogy kétszer is megpróbálja eladni Párizs jelképét. / Fotó: GETTY IMAGES

Tényleg volt bőr az arcán ahhoz, hogy kétszer is megpróbálja eladni Párizs jelképét. / Fotó: GETTY IMAGES

 

A cseh származású Victor Lustig terve az Eiffel-torony eladásáról egy cikk elolvasása után pattant ki a fejéből. Az írás azt taglalta, hogy a franciáknak komoly gondot okoz a kultikussá váló építmény fenntartása. A tornyot az 1889-es világkiállításra építették, és előzetesen úgy volt, hogy tíz évvel később lebontják.

Nem lennénk meglepve, ha Victor Lustig csalafintasága motiválta volna Bósa Istvánt.

Nem lennénk meglepve, ha Victor Lustig csalafintasága motiválta volna Bósa Istvánt.








 

Lustig szerzett egy hamis kormányzati igazolványt, majd versenytárgyalást hirdetett vaskereskedők között. A nem létező tendert André Poisson nyerte. A férfi rengeteg pénzt fizetett a szélhámosnak, és szégyenében akkor sem merte feljelenteni, amikor kiderült: csúnyán átverték. Sikerén felbuzdulva Lustig pár hónappal később újra megpróbálkozott ugyanezzel a trükkel, akkor azonban már lebukott.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top