Politika

Közbeszerzéseken gazdagodott meg a Szijjártóékat jachtoztató nagyvállalkozó

Címlapfotó: Németh Dániel | Atlatszo.hu

Vasárnap lefotóztuk Szijjártó Péter külügyminisztert, ahogy a 7 milliárd forint értékű Lady Mrd luxusjachton nyaral az Adrián a családjával. A máltai bejegyzésű jacht Szíjj Lászlóé, az évek óta több milliárdos közpénzes megbízásokat kapó Duna Aszfalt Kft. tulajdonosáé. Az, hogy egy kormánytag egy kormányközeli üzletember jachtján tölti a szabadságát, nagyon súlyos korrupciógyanút vet fel, és jól mutatja a politikai és gazdasági elit közötti – demokráciában nem megengedhető – összefonódást.






 

 

Miközben Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldala szerint öltönyben dolgozik az irodájában, munkatársunk az Adrián kapta lencsevégre Szíjj László kormányközeli üzletember tulajdonában lévő luxusjachton nyaralgatva.

 

Az egy dolog, hogy Orbán Viktor miniszterelnök július elején az ismét erősödő koronavírus-járvány miatt azt javasolta a magyaroknak idei nyaralásukkal kapcsolatban, hogy “Több Balaton, kevesebb Adria!”, és pont a saját külügyére nem fogad szót neki.






 

Még az sem egetverő ügy, hogy Szijjártó azt a látszatot kelti a hivatalos oldalán a fényképekkel, mintha lázasan dolgozna, ám valójában home office helyett a tengeren hajókázik. A politikusok jelentős része hazudik és/vagy megtéveszti a választóit, mióta világ a világ.

 

Viszont az, hogy a magyar kormány egyik tagja az egyik állami megbízásokkal kitömött cég tulajdonosának 7 milliárd forint értékű luxusjachtján nyaral, az már nagyon komoly probléma. Felveti a korrupció és az összeférhetetlenség gyanúját.

 

Szíjj László ugyanis a Forbes legutóbbi gazdaglistája szerint a 4. leggazdagabb magyar, ami nem is csoda annak fényében, hogy a NER gazdasági háttérbirodalmának egyik legfontosabb embere. Építőipari cége, a Duna Aszfalt évek óta sorra nyeri a többmilliárdos állami és önkormányzati megbízásokat.

 






2019 márciusában a róla szóló portrécikkünkben részletesen bemutattuk, hogy a Szíjj néhány év alatt a NER-hez kapcsolódó gazdasági birodalom egyik meghatározó tagja lett.

 

A tiszakécskei születésű vállalkozó 1990-ben a város első megválasztott polgármestere lett. Ugyanabban az évben alapította meg gyermekkori barátjával, Varga Károllyal a Vakond Út és Építőipari Kft.-t, ami 1996-ban létrehozta a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft.-t. 2000-ben Szíjj és Varga személyesen is tulajdonosok lettek a Duna Aszfaltban, ami hamarosan ugrásszerű fejlődésnek indult.

 

2004-ben a cég nettó árbevétele az addigi átlagos 50-100 millió forintról 351 millióra nőtt, 2005-ben pedig már 1,5 milliárd forint lett. A Közbeszerzési Adatbázisban közzétett hivatalos tájékoztatások szerint ebben az évben nyerte el első tendereit a Duna Aszfalt, és ezután valósággal szárnyalni kezdett felfelé.

 

2006-ban a cég árbevétele átlépte a 3 milliárdot, majd ezt közel megnégyszerezve 2007-ben a 11 milliárdot. 2008-ban közel 13 milliárd lett a bevétel, 2009-ben pedig már 17 milliárd forint. 2010-ben és 2011-ben is 18 milliárd forint körül volt az árbevétel összege, ezután pedig hatalmas ugrások következtek: 2012-ben 27,6 milliárd, 2013-ban 53,8 milliárd, 2014-ben 86,5 milliárd, 2015-ben pedig 124,5 milliárd forint. Ehhez képest nagy visszaesés volt a 2016-os 32,4 milliárd forintos árbevétel, de 2017-ben aztán újabb felemelkedés jött, és nettó 75,6 milliárd forintos árbevételt produkált a cég.






 

2018-ban a Duna Aszfalt forgalma rekordot döntve nettó 129,5 milliárd forint lett, tavaly pedig ezt is túlszárnyalva 157,4 milliárd volt a cég árbevétele. Ebből a 2019-es hatalmas összegből 24,3 milliárd lett az adózott eredmény, vagyis a tiszta haszon.

 

 

Természetesen a Duna Aszfalt sikerei mögött is felfedezhető a NER-ben megszokott felcsúti szál: a cég 2012-ben versenytársak nélkül nyerte el a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány által üzemeltetett alcsúti arborétum felújítási munkáinak egy részét, és ők kapták a Közgép után a második legnagyobb, 5 milliárd forintos hitelkeretet az MFB-től.

 

2013-ban a Duna Aszfalt versenytársa lett a Közgépnek a közbeszerzéseken, majd fokozatosan lenyomta Simicska Lajos építővállalatát, aminek a 2015-ös G-nap után végképp befellegzett. Addigra viszont a Duna Aszfalt hatalmasra nőtt a rengeteg közpénzes megbízásnak köszönhetően, és Szíjj erejét az is mutatta, hogy 2015-ben több közös üzletbe kezdett Mészáros Lőrinccel – vagy Mészáros vele, nézőpont kérdése.

 

Szíjj NER-beli erejét mutatja az is, hogy 2018-ban az ő cége vette meg a Közgép 30%-át, Simicska Lajos egykori sikercégét, és megvásárolta Matolcsy György unokatestvérétől az MKB Bank harmadát is.

 

A növekvő pénz persze komoly vagyontárgyakban is megmutatkozik: Szíjjnek a Tief Terra Kft.-n keresztül van egy hatalmas luxusvillája a Gellérthegyen. A négyszintes kockaépületből egyedi kilátás nyílik a Várra, a Dunára, a Parlamentre és a Bazilikára is, felső teraszán pedig jakuzzi is szolgálja a lakók kényelmét. Az elhelyezkedésnek és a különleges panorámának köszönhetően az ingatlan értéke 2 milliárd forintra becsülhető a környékbeli árak alapján – írtuk másfél évvel ezelőtt.

 






Mészáros Lőrinccel pedig nem csak a közös üzletek, hanem két luxusjármű is összeköti a tiszakécskei vállalkozót. 2018 augusztusában drónvideót készítettünk arról, ahogy Szíjj Homolya Róbert MÁV-elnök, és Kovács Ernő kormánymegbízott társaságában utazott a 7 milliárd forint értékű luxusjacht, a Lady Mrd fedélzetén Horvátországban. Egy hónappal korábban a Mérce egyik olvasója Mészáros Lőrincet fotózta le ugyanezen a jachton Olaszországban.

 

A máltai bejegyzésű luxusjacht tulajdonosát sokáig egy offshore cég rejtette, ám nemrég egy pénzmosás elleni uniós direktívának köszönhetően a máltai offshore cégek valódi tulajdonosainak kilétét is nyilvánosságra hozták. Az adatbázisból kiderül, hogy az Artemy és a Lady MRD nevű jachtokat üzemeltető L&L Charter Ltd. valódi tulajdonosa Szíjj László.

 

Az elmúlt két évben sokszor írtunk arról, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által is használt, osztrák bejegyzésű, OE-LEM lajstromjelű luxus magánrepülőgép többször is pontosan oda repült a horvát tengerpartra, ahol éppen a Lady MRD nevű, máltai bejegyzésű luxusjacht tartózkodott. Épp ez történt a napokban is, amikor munkatársunk Szijjártó Pétert spottolta a jacht fedélzetén.

 

Először 2018 őszén számoltunk be arról a 17 milliárd forint értékű, Bombardier Global 6000 típusú magánrepülőgépről, ami az osztrák léginyilvántartásban szerepel OE-LEM lajtsromjellel, de szinte állandóan a budapesti repülőtéren parkol. A magángép üzembentartója egy erre szakosodott osztrák cég, az International Jet Management GmbH, tulajdonosa azonban nem ismert.

 

Ami biztos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2018 júliusában ezzel a magángéppel utazott a Vidi bulgáriai focimeccsére, Mészáros Lőrinc és családja pedig 2019 februárban a Maldív-szigetekre ment ezzel a repülővel. 2018 októberben Mészárost Szíjj László társaságában is lefotózta a hvg.hu és a 24.hu a budapesti repülőtéren, ahogy kiszálltak a Londonból hazatérő OE-LEM-ből.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2018. december 28-án az OE-LEM Budapestről Sardzsába repült, ami az Egyesült Arab Emírségek egyik legnagyobb városa, és alig 20 kilométerre van Dubajtól. A repülő ott töltötte a szilvesztert, és csak január 3-án jött vissza Budapestre. Kollégánk lefotózta a magángép landolása után a kisgépes terminálból kilépő utasokat: Szíjj Lászlót és családját.

 

Adott tehát egy 17 milliárd forint értékű magánrepülőgép, és egy 7 milliárd forint értékű luxusjacht, amelyből az utóbbi egészen biztosan egy kormányközeli figura tulajdonában van, és erősen valószínűsíthető, hogy a repülőhöz is köze van.

 






A magánrepülővel utazott már a miniszterelnök – és ezt mindenféle zavaros indokokkal próbálták megmagyarázni -, többször használta két közpénzekkel kitömött üzletember – Mészáros Lőrinc és Szíjj László -, és a gép számos alkalommal repült oda, ahol a luxusjacht horgonyzott, amin feltűnt már a külügyminiszter, a két kormányközeli cégtulajdonos, valamint egy állami vállalat vezetője – Homolya Róbert MÁV-elnök – is.

 

Épp elég baj, ha bizonyos cégek kivételezettek és sorra nyerik a közpénzes megbízásokat, amiknek köszönhetően mesés gazdasági eredményeket produkálnak, és a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló tulajdonosaik hatalmas vagyonra tesznek szert a kormányzati hátszélnek köszönhetően. Ha viszont a közpénzes megrendelésekből származó haszonból magánrepülőgépezés vagy luxusjachtozás formájában a közpénzek sorsáról döntő politikusok is részesednek, az már vegytiszta korrupció.

Erdélyi Katalin

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top