Külföld

Székletátültetést hajtottak végre egy férfin

Kép: Getty Images

Bizonyos esetekben a szervezet maga kezd el alkoholt termelni. Ez az úgynevezett ABS (auto-brewery syndrome), amely akár súlyos károkat is okozhat a májban. Egy friss tanulmányban a szerzők egy ABS-ben szenvedő férfi esetét mutatják be, akinél a bél felborult mikrobiómáját meglepő módszerrel, széklet-transzplantációval állították helyre – írja az IFLScience.


 

Az emésztőrendszert érintő fermentációs szindróma meglehetősen ritka, és etanol létrejöttével jár. A folyamat hátterében jellemzően a szénhidrátban gazdag étrend áll. Az ABS hatására az ittasságéhoz hasonló tünetek, így kábultság, hányinger és akár májkárosodás is jelentkezhet.

A most bemutatott esetben a 47 éves férfi nem fogyaszottt alkoholt, időnként mégis részegnek érezte magát. Az orvosok minden egyéb lehetőséget kizártak, és végül arra jutottak, hogy ABS okozza a tüneteit. A pácienst eleinte alacsony szénhidrát tartalmú diétával és gyógyszerekkel kezelték, ez azonban nem bizonyult hatékonynak.

 

Végezetül úgy döntöttek, hogy egyéb módszerrel, széklet-transzplantációval kell helyreállítani bélrendszere egyensúlyát.


 

Ennek lényege, hogy egészséges székletből származó baktériumokat visznek be a beteg szervezetébe.

 

A transzplantáció sikeresnek bizonyult, a férfi az elkövetkező 34 hónapban a tünetek visszatérése nélkül fogyaszthatott alkoholt és szénhidrátban gazdag étrendet.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top