Gazdaság

Blokkk: 23 ezer boltos vesztette el a munkáját a koronavírus okozta válság és a boltzár miatt

Címlapkép: MTI/Balázs Attila

Összesen 23 ezerrel kevesebb embert foglalkoztatnak a boltok a második negyedévben, ugyanis a járvány enyhülése és a májusi újranyitás után sem tudott minden boltos visszamenni helyére, írja a kereskedelemmel foglalkozó lap, a Blokkk.com. A részmunkaidőben dolgozók száma ellenben megnőtt.


 

A Blokkk által közölt adatokban a boltok összes foglalkoztatottja benne van, nem csak az alkalmazottak, illetve nem hagyták figyelmen kívül a legapróbb, öt főnél kisebb vállalkozásokat sem.

 

Ugyan már áprilisban is voltak leépítések, sokakat inkább szabadságra küldtek, vagy részmunkaidőbe helyeztek, hiszen nem volt előre látható, meddig kell zárva tartaniuk az iparcikkes boltoknak.

„A könyvesboltokban három és félszeresére, a híradástechnikai boltokban kétszeresére, a ruhás  boltokban 16%-kal, a benzinkutaknál 15%-kal, a  bútorboltokban hasonló mértékben, 14%-kal ugrott a részmunkaidősök aránya májusra”

-írják.

 

Májusban az áprilisi állapothoz képest 19 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma: bár vidéken már a hónap negyedikén újranyithattak a boltok, a fővárosban ez a dátum 18-a volt, de ekkor még a boltosok, valamint a vásárlók is óvatosak voltak. Ebben a hónapban volt olyan, aki már nem tudott újranyitni, vagy visszavenni korábbi dolgozóit.

„A létszámvesztés arányait nézve a legtöbben a cipőboltos eladók köréből estek ki májusra, ahol 70%-kal csökkent a létszám. Ettől a szinttől turkálók sem maradtak el sokkal, a ruházati boltokban, játék, vagy könyves boltokban pedig fél létszámmal fogadták a vásárlókat ebben a hónapban.”

 


Júniusra elkezdtek felzárkózni a kereskedelmi egységek, a forgalom az áprilisi 10 százalékos zuhanást követően már elérte az előző évi szintet.

 

Az olyan boltok, amelyek végig nyitva lehettek a kijárási korlátozás alatt (élelmiszeres, drogériás üzletek) a pánikvásárlások miatt még bővítették is a létszámukat, ám az iparcikkes boltok többsége még ebben a hónapban kezdett kilábalni a válságból.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top