Politika

FAZ: Orbán egyszerre három ügyben is az EU ellen megy

hvg.hu

Két forró témába is beleállt a magyar miniszterelnök: nem akarja, hogy jogállami kitétel legyen az EU-s pénzek elosztásánál és nem enged migráció ügyében sem. De egy elsőre marginálisnak tűnő döntésnél is szembemegy 26 tagállam akaratával.





A Frankfurter Allgemeine Zeitung megerősíti azokat az értesüléseket, hogy a magyar és a lengyel kormány péntek óta blokkolja a gazdasági újjáépítési csomag elfogadását, így bármennyire tűkön ülve várja főként Olaszország és Spanyolország a segítséget a vírus okozta gazdasági szükséghelyzet enyhítésére, egyelőre igen távolinak tűnnek a remények. A német elnökség szeptember végéig akarta lezárni az egyeztetéseket az Európai Parlamenttel, de már látszik, hogy abból nem lesz semmi. Így várhatóan csúszik, hogy a jövő év elején életbe léphessen a megállapodás.

 

A kisebbik gond az, hogy az EP-képviselők több pénzt akarnak a 15 kulcsterületnek, ideértve a kutatást, a digitalizálást, az Erasmus diákcserét, valamint az egészségügyet. Ám ez akkora pótlólagos összegek átcsoportosítását igényelné, hogy az teljesen felborítaná az állam- és kormányfők által kialkudott egyezség belső egyensúlyát. Ennél sokkal nagyobb akadály azonban, hogy Strasbourg és a 25-ök egyelőre közösen sem tudják meggyőzni Budapestet és Varsót: ne ragaszkodjanak a júliusi csúcstalálkozón elfogadott formula sajátos értelmezéséhez, miszerint szó sincs a közösségi támogatások megvonásáról, ha valamely tag megszegi a jogállami normákat. A klauzula a korrupció ellen kívánna védelmet nyújtani.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top