Politika

Szakorvos: “Nem igaz, hogy a kórházi kapacitások szinte korlátlanok!”

A kép illusztráció! - Forrás: msn.com

Nyílt levélben fogalmazta meg aggodalmait a covidos betegek ellátása kapcsán egy intenzív terápiás szakorvos.

Máté-Horváth Nóra szerint nem igaz, hogy a kórházi kapacitások szinte korlátlanok, és az sem, hogy mindenki ellátáshoz juthat Magyarországon. Elsősorban azért, mert nincs elég, speciálisan képzett intenzíves szakápoló. A Népszava közben arról ír, hogy elkezdték átvezényelni az egészségügyi dolgozókat a létszámhiánnyal küzdő Korányi kórházba.

 

 

“Nem a lélegeztetőgépek száma szab gátat a súlyos betegek gyógyításának, hanem az, ami a világ minden pénzéért sem szerezhető be azonnal: a megfelelő szakszemélyzet alacsony száma”

 

Ami minket, orvosokat és ápolókat illet, mi nem állig felfegyverkezve várjuk a járványt. Leginkább félve várjuk. Aggódva követjük a napi esetszámokat, az egyre több igazolt, és még több gyanús beteget, a betelő COVID osztályokat és intenzív osztályokat,” írja nyílt levelében dr. Máté-Horváth Nóra. Az aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos a Facebook-oldalán posztolt írásban arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a kórházakban van most kellő számú védőfelszerelés, és lélegeztetőgép, de “van azonban egy olyan fokú tisztánlátás is, amit minden egyes döntéshozói megnyilvánulásból hiányolunk: mi reálisan látjuk, mire képes a rendszer.

 

Sajnos az, hogy senki nem marad ellátatlanul, valamint az, hogy ‘a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre’, egyáltalán nem igaz. Tudjuk ugyanis, hogy annak, hogy hány intenzív osztályos beteget tud ellátni a magyar egészségügy, nem a szabad ágyak száma, és már biztos, hogy nem a lélegeztetőgépek száma fog gátat szabni,” – jelenti ki. Az orvos szerint mindösszes kétezer intenzív terápiás szakápoló van az országban.


 

Fontos, hogy értsük tehát: nem az ágyak, és már nem is a lélegeztetőgépek száma szab gátat a súlyos betegek gyógyításának, hanem valami, ami a világ minden pénzéért sem szerezhető be azonnal: a megfelelő szakszemélyzet alacsony száma. Hogy mit tudunk ezzel kezdeni? Növelni ezt most nem tudjuk, évek kellenének hozzá. Elkezdhet viszont a politika a lényegről beszélni,” – zárja levelét dr. Máté-Horváth Nóra. (msn.com)

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top