Politika

Manfred Weber: Jogállam nélkül nincs pénz

Kiemelt kép: AFP
Az Európai Unió külső határának hatékony ellenőrzése a legfontosabb a közösség új menekültügyi migrációs politikájában – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője egy keddi német lapinterjúban, amit az MTI szemlézett.

A Die Welt című lapban az Európai Bizottság szerdán bemutatandó javaslatai elé időzítve közölt interjúban Manfred Weber arra a felvetésre, hogy az EU új menekültügyi politikájában várhatóan kevéssé kapnak szerepet azok az eszmék, amelyeket Angela Merkel német kancellár a 2015-ös menekültválságban érvényre akart juttatni, kiemelte:

2015 hibája az volt, hogy az európai vitában szinte csak a szolidaritásról volt szó, a menedékkérők EU-s tagállamok közötti elosztását szabályozó mechanizmus volt a középpontban, a határok biztosítása és az elutasított menedékkérők hazajuttatása pedig nemigen volt téma. Ezért a jövőben kiegyensúlyozott menekültügyi politikára van szükség, amely összhangot teremt a humanitás, a segítség és az ellenőrzés között

– mondta Manfred Weber.

 

A működőképes határellenőrzés az előfeltétele mindennek, tette hozzá.

Ha nem biztosítjuk és nem védjük meg az EU-s külső határt, akkor az embercsempész bandák, a maffia vagy Erdogan török elnök dönti el, hogy ki jön Európába. Ez elfogadhatatlan. Európának önállóan kell határoznia arról, hogy ki jöhet

– magyarázta.

 


Kiemelte, hogy Európának a humanitás kontinensének kell maradnia, vagyis védelmet kell nyújtania a politikai üldözötteknek és a sürgősen segítségre szorulóknak.

Humanitárius kritériumok alapján kell dönteni, elsősorban a leginkább elesett embereket kell befogadni, és nem a 22 éves fiatalembereket, akik egy menekülttáborban is jól megvannak

– fogalmazott Manfred Weber.

 

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a többi között az EU és Törökország kapcsolatáról is szólt, kiemelve: be kell fejezni a csatlakozási tárgyalásokat, és meg kell mondani Törökországnak, hogy nem lesz EU-tag.

 

A európai parlamenti frakcióvezető a 2021-ben kezdődő hétéves ciklus EU-s költségvetéséről és a koronavírus-világjárvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló programokról elmondta, hogy a pénzeket csak akkor lehet rendesen elkölteni, ha az újságírók szabadon dolgozhatnak és feltárják a korrupciót és a visszaéléseket, és ha a bíróságok függetlenül működve ránézhetnek a hatalmon lévők körmére.

 

Ezért az EU-s milliárdok csak akkor érkezhetnek, ha mindenki betartja a jogállamiság elveit.

 

Hozzátette:

Lengyelországból vagy más országokból azt hallom, hogy érvényesítik a jogállami elveket, és ha ez valóban így van, akkor nem kell aggódni az EU-s támogatási pénzek és a jogállamiság összekötése miatt.

 

Rámutatott, hogy az EU-s költségvetés és a járvány hatásait ellensúlyozó helyreállítási alap elfogadásához az Európai Parlament hozzájárulása is szükséges.


 

Ez a hozzájárulás pedig csak akkor lehetséges, ha megvalósul a támogatásokat a jogállami elvekkel összekapcsoló úgynevezett jogállamisági mechanizmus.

Különben a tagállamok január 1-jén nem kapják meg az EU-s milliárdokat. Jogállam nélkül nincs pénz

– mondta Manfred Weber.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top