Politika

Orbán az EU-csúcsra menet megzsarolta Európát, százmilliárdoktól eshet el Magyarország

Pestibulvar.hu

Orbán Viktor a mai uniós csúcsra tartva az MTI-nek arról beszélt, hogy a magyar kormány inkább hajlandó lenne elbukni





6 MILLIÁRD EURÓNYI VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁST ÉS TOVÁBBI 10 MILLIÁRD EURÓS HITELFELVÉTELI LEHETŐSÉGET A NEXTGENEU PROGRAMBÓL,

csakhogy kivonhassa magát a kifizetésekhez kötendő jogállamisági feltételek alól.

 

Orbán egészen pontosan úgy fogalmazott: ha a jogállamiság és az uniós kifizetések összekötéséről szóló vita késleltetné a koronavírus miatti 750 milliárd eurós EU-s helyreállítási alap (NextGenerationEU) felállítását, akkor ezt elkerülendő “jobb inkább kormányközi alapon felállítani a programot, azaz az EU intézményi keretein kívül”.

A magyar miniszterelnök zsarolása már csak azért is érdekes, mert a napokban megszellőztetett német jogállamisági javaslat jelentős engedményeket tesz mind a vétóval fenyegető magyar, mind a lengyel kabinetek számára. Orbánék pofátlanságát jelzi, hogy úgy tűnik, még ez a felvizezett javaslat sem fogadható el a számukra.






 

Elképzelhető persze, hogy a kormányfő csak blöfföl, és a fenyegetést csupán taktikai alapon fogalmazta meg, erre utalhatna, hogy a németek javaslatával szemben vétót lebegtettek be a keményebb jogállami feltételeket követelő északi tagállamok is. Orbán lépése arra irányulhat, hogy nyomást gyakoroljon a németekre, hogy ne az északiak, hanem inkább a magyarok és a lengyelek követeléseinek engedjenek.

 

A kiéleződő vitákra utal, hogy tegnap este az uniós nagykövetek ülésén a magyar és lengyel nagykövetet leszavazták, amiért még a felvizezettnél is puhább feltételeket akartak. A tagállamok többsége ugyanakkor az északiak keményebb követeléseinek sem engedett, egyelőre úgy tűnik tehát, hogy a meccs még nem dőlt el egyik irányba sem. Fennáll ugyanakkor a veszélye, hogy patthelyzet alakul ki. A mostani szavazásnál elég volt a többség szavazata a javaslat megszavazásához, a költségvetésről és a mentőcsomagról szóló szavazásnál viszont már egyhangúság lesz szükséges, és ha addigra sem oldódik fel a szembenállás a lengyel-magyar páros és az északiak között, beállhat a patthelyzet.

 






Úgy néz ki, Orbán mindent egy lapra tett fel. Zsarolását ma Gulyás Gergelyen keresztül is megerősítette, aki csütörtöki kormányinfóján úgy fogalmazott: “Jó lenne ezt a felelőtlen vitát, ami a támogatások és a jogállamisági feltételek összekötését jelenti, mielőbb lezárni és végrehajtani a nyári megállapodást. Ha ez nem megy, kormányközi alapon is meg lehet tenni a NextGenerationEU alap felállítását.” Hozzátette: “Ha viszont a fukaroknak nevezett északi tagállamok – akik valójában soha nem támogatták teljes szívvel a programot – továbbra is úgy gondolják, hogy jogállamiságra hivatkozva az egész alap működése megakadályozható,

AKKOR KERESSÜNK MÁS MEGOLDÁST.”

 

Ez a “más megoldás” lenne Gulyás (és Orbán) szerint, hogy “kormányközi alapra” helyezik a megállapodást. Ebben az esetben Magyarországra a jogállami feltételrendszer csak a költségvetés esetében vonatkozna (ami 33 milliárd eurót jelent), a helyreállítási alap esetében viszont nem.

 

Amennyiben Orbánék kivonnák magukat az utóbbi alól, előfordulhat, hogy Magyarország több százmilliárd Ft-nak megfelelő összegtől esne el. Mindezt azért, mert nem hajlandók elfogadni, hogy a következő 7 évben nem lophatnának olyan zavartalanul, mint ahogy az eddigi ciklusokban tették.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top