Politika

A Fidesz “kottájából” kampányolt és plakátolt, a bíróságon megrovást kapott

Forrás: magyarnarancs.hu

A 2019-es választási kampány honi csodája: a siófoki roma elnök tavaly még profi kiadványszerkesztő volt, de mára mindent elfelejtett. Plakátok és szórólapok miatt Czeglédy Csaba ügyvéd, DK-s politikus perelte be. – írja a Magyar Narancs





 

 

Az ügy a Siófoki Járásbíróságig jutott, ahol a napokban hoztak ítéletet, elmarasztalva Németh Zsoltot, a siófoki roma nemzetiségi önkormányzat elnökét. Németh civil szervezete, a Sió Rom Cigány Egyesület a 2019-es önkormányzati választás kampányában az akkor regnáló és tavaly októberben újraválasztott független polgármestert, Lengyel Róbertet lejárató óriásplakátok és szórólapok sorát jelentette meg. Legalábbis papíron, és Németh az első fokon, szerdán záruló bírósági per során mindent magára is vállalt – megrovás lett a „jutalma”, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért.

 

Nullás vagyon, beszámolót nem adtak le

A Németh által elnökölt Sió Rom Cigány Egyesület – amelynek a tavalyi adatok szerint nulla forint vagyona van, gazdasági tevékenységet nem végez, több éve nem adott le beszámolót – plakátoknak és a siófoki postaládákba bedobált szórólapnak volt a kiadója. Ezeken a Demokratikus Koalíció (DK) helyi csoportjának meghívására siófoki utcafórumon járt Czeglédy Csaba szombathelyi ügyvédet szerepeltette a polgármester mellett, ezzel a szöveggel: „Bűnpártolás Siófokon. A csalással gyanúsított Czeglédy Csaba, Gyurcsány haverja, a volt rendőrkapitány, Lengyel Róbert támogatásával tartott fórumot Siófokon. Lengyel Róbert! Ilyenkor hol a tisztesség és becsület?”






 

A szórólapok és óriásplakátok miatt Czeglédy rágalmazás miatt tett feljelentést Németh Zsolt ellen. Czeglédy csak akkor fogadta volna el a siófoki roma elnök bocsánatkérését, ha elárulja, kik voltak a megbízói. Ez azonban nem történt meg, így előbb februárban került sor egy bírósági tárgyalási fordulóra, majd a járványhelyzet miatt némi késéssel ugyan, de szerdán az ítélet is megszületett.

 

A „show”-t azonban az előző tárgyalási napon vitte el a siófoki roma elnök a válaszaival. Ugyanis nemcsak azt állította, hogy idő közben minden kiadványszerkesztői tudománya kiment a fejéből, de azt sem cáfolta (sem ő, sem az ügyvédje), hogy a Fidesz „kottájából” játszott.

 

A Fidesz belső levelezése

„Addigra, mire ez a szórólap elkészült Siófokon, már megszüntették a büntetőeljárást velem szemben” – állította a bíróság előtt Czeglédy Csaba. „Az csak a kormányzati kommunikációban szerepel, hogy diákokat, nyugdíjasokat károsítottam meg. Akik ezt állítják, azok ellen több pert indítottam és nyertem már meg.”

 

Czeglédy azt is közölte: Némethék bizonyítékul olyan fideszes belső kommunikációs levelezést is becsatoltak, ami nem nyilvános, nem lelhető fel az interneten, azt csak a Fidesz belső köreinek küldik ki, hogy milyen ügyben milyen kommunikációs paneleket kell használniuk. Czeglédy szerint Németh ehhez – mivel tudomása szerint nem tartozik a Fidesz belső köreihez – önállóan nem tudott hozzáférni.

 

“Koncepciós per áldozata vagyok!”

Bűnösnek érzi magát?” – tette fel a kérdést a bíró a roma vezetőnek, aki nemmel felelt. De kérte, szabják ki rá a lehető legsúlyosabb büntetést, vagy akár hívjanak azonnal rendőrt és tartóztassák le. “Cigány embernek Magyarországon igaza úgysem lehet” – tette hozzá, és visszautasította, hogy ne volna képes egy szórólap elkészítésére, miként azt is, hogy politikai nyomásra cselekedett volna.






 

Koncepciós per áldozata vagyok!” – így fogalmazott Németh, aki azt állította, hogy vagyona nincs, alkalmi munkákból él, maximum minimálbérnyi összeget keresve.

 

“Nem a bűnös ült a vádlottak padján”

A Siófoki Járásbíróság nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért megrovásban részesítette Németh Zsoltot minapi ítéletében, mert valótlan tényállításokat tett Czeglédy Csabára. Emellett a bíróság két megállapítást tett még indoklásában. Egyrészt azt, hogy a roma vezető sem információval, sem tudással nem rendelkezett az óriásplakátok és szórólapok elkészítéséhez. Másrészt azt, hogy neki személy szerint ez a tevékenység nem is állt érdekében, mivel a választáson nem indult sem ő, sem a szervezete. A plakátok és szórólapok viszont egyértelműen a siófoki polgármester ellen irányultak.

 

Magam is csak intézkedés kiszabását kértem, ugyanis meggyőződésem szerint nem Németh Zsoltnak kellett volna a vádlottak padján ülni” – mondta Czeglédy Csaba a szerdai ítélethirdetés után. “Megbízóira azonban nem derült fény, én magam nem vagyok nyomozó hatóság, ennél tovább nem tudtam jutni az ügyben” – tette hozzá.

 

A feljelentő ügyvéd tudomásul vette a bíróság első fokú döntését, Némethék három nap gondolkodási időt kértek.

 

Facebook-poszt, pluszpénz

A 2019-es önkormányzati választási évhez közeledve a siófoki cigány kisebbségi önkormányzat elnöke több alkalommal is, legalábbis a helyi Fidesz számára, vészjósló Facebook-posztokat írt, például: “Nem várhatjuk másoktól a megoldást, csak magunkra és magatokra számíthattok… A cigányság nem válhat a politika martalékává. A megoldás kulcsa, hogy sorsunkat lehetőségeink szerint saját kezünkbe vesszük, helyi szinten olyan eredményeket fogunk közösen produkálni, hogy nagyon sokan meg fognak lepődni!” – írta ekkor.

 

Véletlen vagy sem, az akkor még Fidesz-többségben lévő siófoki képviselő-testület 2019-ben a korábbi 6-ról 10 millió forintra emelte a roma önkormányzat városi támogatását.

 

“Németh Zsolt mondjon le!”

Zajlik még egy per az ügyben. Személyiségi jogai megsértése miatt polgári peres eljárást indított Lengyel Róbert siófoki polgármester Németh Zsolt ellen. Sérelemdíjra perli, az eljárás még folyik a bíróság előtt.

 

Néhány éve Németh Zsolt egy csúnya utcai csetepatéba keveredett, durva szitkokat zúdítva ordítozott társaira, egy bottal fenyegetőzött, mégpedig világos nappal a siófoki Fő utcán, s erről videofelvétel is felkerült az internetre” – mondta a siófoki városvezető. “Akkor nyilvánosan szólítottam fel, hogy távozzon a siófoki közéletből. Nem tette, de most talán ismét ideje lenne, hogy elgondolkodjon a lemondásán…

 






A válasz meg is érkezett, Németh Zsolt Facebook-oldalán reagált az ítéletre, de még inkább a polgármester felszólítására. Azt írja, saját pénzéből készítette szórólapokat, azonban az óriásplakátokról, és azok költségéről nem szól. Emlékeztetőül: a bírósági tárgyaláson azt vallotta, alkalmi munkákból él, maximum minimálbért keres. Emellett egyértelműsíti, marad roma elnök. “Nem mondok fel” – írja Németh, és hozzáteszi: a siófoki romák 2014-ben és 2019-ben sem Lengyel Róbertre szavaztak…

forrásmagyarnarancs.hu




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top