Belföld

Brutális, ami jelenleg a kórházakban van: mutatjuk, mennyit kell várni egy szívműtétre

Fotó: MTI/Vajda János

Budapest — Úgy tűnik, a koronavírus képletesen szólva megfertőzte a hazai kórházak műtéti várólistáit is. A Vasárnapi Blikk gyűjtése szerint legalábbis számos olyan úgynevezett halasztható beavatkozás van, amelyekre a várakozási idő a járványt megelőző időszakhoz képest erőteljesen növekedni kezdett.






Márpedig egy súlyos betegnek minden egyes nap számít, még akkor is, ha nem feltétlenül van életveszélyben. S adott esetben az orvos hiába dönt a beavatkozás mellett, ha betegének azzal kell szembesülnie, hogy egyes műtétekre fél, vagy akár egy évre előre vesznek csak előjegyzésbe.

 

Nyolc órát várt a kezelésre

Egy súlyos kór árnyékában élni különösen megterhelő a betegnek. Urbán Renátát három évvel ezelőtt műtötték mellrákkal. Tavaly novemberi CT-je nem sikerült, mert elromlott a gép, a májusi vizsgálatot pedig eltolták a koronavírus miatt.

 






– A kemoterápia, a sugárkezelések és a műtét után szigorúan először negyedévente, majd félévente kell járnom kontrollra. Az eredmények miatt az emberben kialakul egyfajta szorongás, amit csak tetéz, amikor hónapokig nem sikerül megoldani a vizsgálatot és több mint két hetet kell várnom a CT-leletre. Előfordult, hogy emiatt rémálmok gyötörnek az éjszaka, hiszen bár tünetmentes vagyok, nincs áttétem és a daganat sem újult ki, soha nem tudhatom, ez így marad-e – osztotta meg a Vasárnapi Blikk-kel Renáta. – Az orvosok, szakdolgozók erejükön felül teljesítenek, a tapasztalataim szerint nagyon leterheltek. Előfordult, hogy egy kemoterápiás kezelés alatt álló betegnek 8 órát is kellett várakoznia, mire behívták, az orvos ez idő alatt ki sem jött a vizsgálóból – mesélte az asszony.

 

 

176 nap szívműtétig

Vannak beavatkozások, például egy szívbillentyű-műtét, amelyre országos átlagban jelenleg 176 napot kell várnia egy betegnek. Ez februárban 141 nap volt átlagosan, de például az észak-alföldi régióban már 208 nap. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatbázisában azonban az is kiderült, hogy bizonyos beavatkozások kapcsán már kevésbé vannak végtelen várakozásra kárhoztatva a betegek. Hamarabb sor kerülhet például most egy urológiai kisműtétre, de nagyobb esélyel végeznek el rajutnk egy visszérműtétet most, mint februárban.

 

Grafikánkon mutatjuk, mennyit kellett várni egy adott beavatkozásra februárban, és mennyit kell most várni

Grafikánkon mutatjuk, mennyit kellett várni egy adott beavatkozásra februárban, és mennyit kell most várni

 

 

 

A határidők persze folyamatosan változhatnak. Összeállításunkban ezért inkább fél évre visszamenően, a valós várakozási időket vettük alapul, összevetve a februári adatokkal, amelyek egyébként néhol csökkentek is. Összesen közel negyvenféle műtét szerepel a listán.






 

Ismert, hogy az egészségügyi intézmények jelentős hányada kénytelen felkészülni a súlyosabb Covid-betegek tömeges fogadására. Osztályok, egész szárnyak ürültek ki a kijelölt kórházakban, amelyek adott esetben más intézményekbe települtek. Ilyenformán természetes, hogy a szakellátásban egyre nagyobb lyukak keletkeznek, s ez alól nem lehet kivétel a műtéti beavatkozás sem. Egy mandulaműtétre várni sem lehet egy kellemes érzés, de három hétnél korábban eddig sem vállalták, a várakozási lista azonban lassan a két hónap felé tendál.

 

Beütött a járvány

Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász lapunknak elmondta: ahogy mindenütt, nálunk is lassította a szokásos ellátási ütemet a járvány. Az akár hónapokra elhalasztott tervezhető ellátásokat az intézmények igyekeznek pótolni.

Kovácsy Zsombor szerint a járvány sajnos sokat lassított az eljárás ütemén

Kovácsy Zsombor szerint a járvány sajnos sokat lassított az eljárás ütemén

 

– A járványhelyzet valóban nem ideális a hosszú várólisták problémájának megoldására. A hazai listák nemzetközi összehasonlításban a fekvőbeteg-ellátásban az utóbbi években nem hosszúak, inkább egyenetlenek: ugyanarra az ellátásra nagyon eltérőek a várakozási idők. A járóbeteg-szakellátásban már súlyosabb volt a helyzet a járványt megelőzően is: az időnként hosszú hónapokra nyúlt várakozást sokan elkeseredésükben sürgősségi osztályokon való jelentkezéssel próbálták megoldani, ami az utóbbiak indokolatlan leterhelését is eredményezte – nyilatkozta a szakember, aki szerint ha sokáig kell várni az ellátásra, az a bosszúságon túl egészségi gondokat is okozhat, hiszen minden panasz, tünet megoldása csak bizonyos ideig halasztható. Ha késik a kivizsgálás, késik a műtét vagy gyógyszeres kezelés is, ami szerencsétlen esetben akár a gyógyulás esélyét is elveheti a betegtől.

 

– A várólisták lerövidítésének kulcsa sok egyéb tényező mellett az alapellátás megerősítése volna, azaz hogy a háziorvosnak a folyamatos vényírás és beutalás helyett legyen több ideje a gyógyításra, így kevesebb beteg kerülne a szakellátásba. Ezzel együtt jelenleg nem a várakozási idők rövidítésének, hanem a járvány elleni védekezés kihívásaival való szembenézés idejét éljük, ami mindannyiunktól nagyobb türelmet és áldozatokat követel meg, elsősorban is az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját igényli – tette hozzá a szakember.

 

Néha még költözni is érdemes

A központi nyilvántartás szerint jelentősen eltér Magyarországon belül az egyes régiókban az ugyanarra a műtétre kiírt várakozási idő. Adott esetben még azt is érdemes megfontolni, hogy az ember átjelentkezzen egy másik országrészbe, akár fél év kényszerpihenőt is megspórolva. Egy térdprotézisműtétre például Közép-Magyarországon átlagosan 61 napot kellett várni az elmúlt fél év során, Észak-Magyarországon ez az ötszöröse, 333 nap volt. Érdekes módon az artroszkópos műtétekre, köztük a térdet érintő gyors beavatkozásra ugyancsak Észak-Magyarországon csupán két napot kellett várni az elmúlt hónapokban, de például a nyugati régióban két teljes hónapot. Csípőprotézisnél is nagy a szórás, az Alföldön alig egy hónap volt a várakozási idő, északon viszont közel hét hónapig kellett türelemmel lenni.






 

Mire várnak a legtöbben?

A legtöbben szürkehályog-műtétre várnak, a számuk meghaladja a tízezret. Térdprotézisre nagyjából feleannyian, mintegy 5800 ember iratkozott fel. Csípőprotézisre 400-an várnak, szívkatéterezésre 1500-an vannak előjegyezve, nyitott szívműtét vár 670 betegre is. Epekő miatti feltárásra a hét közepén 4 személyt regisztráltak. Az orrmandulaműtétek futószalagon mennek, jelenleg 670 várakozó van, de fél év alatt 3000 betegen végezték el. Szaruhártyaműtétre 271-en készülnek, míg szemhéjműtétre azonnal van időpont, senki nincs a listán.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top