Politika

Gulyás Gergely a Magyarországot elítélő jelentésről: Soros György mondta tollba, ez zsarolás

MTI/Máthé Zoltán

Cikkünket frissítjük. 





Soha olyan nem volt, hogy Soros György mondott tollba egy uniós jelentés, most ez megtörtént

– ezt mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyarországgal súlyos kritikákat tartalmazó jelentéssel kapcsolatban a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás ezt a megállapítását azzal magyarázta, hogy a jelentésben közel egytucat hivatkozás van olyan szervezetektől, amelyeket az amerikai-magyar milliárdos valamilyen formában támogat. Azt is kijelentette, hogy szerinte felelőtlenség a jogállamisági vita és a koronavírus-járvány miatt szükséges uniós pénzügyi alap összekapcsolása, ez a támogatások gyors folyósítását veszélyezteti – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón. A tárcavezető kiemelte: a pénzügyi alapról nyáron az uniós tagállamok vezetői között létrejött megállapodás Európa érdekét szolgálja, és bár Magyarország nem értett egyet a közös hitelfelvétellel, a déli tagállamok miatti szolidaritás miatt támogatta, hogy érdemi és gyors segítséget nyújthassanak.






 

Persona non grata

A jelentésről tegnap azt írtuk: az Európai Bizottság közzétette a 2020-as jelentését az uniós tagállamok jogállami helyzetéről. Hasonló jelentést korábban minden évben készítettek a tagállamok gazdasági helyzetéről, de a jogállamról most először készült ilyen. Mivel ez az első ilyen riport, komolyabb politikai összefeszülések követik a nyilvánosságra hozatalát. Ezek egyikét a magyar kormány mutatja be. Orbán Viktor a héten levelet írt Ursula von der Leyennnek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben azt követelte, hogy mondassa le Vera Jourovát, az unió értékekért és átláthatóságért felelős biztosát, egyben a bizottság egyik alelnökét, miután egy interjúban azt mondta, hogy Orbán beteg demokráciát épít Magyarországon. Gulyás kiemelte: szerinte a nyilatkozat sokkal súlyosabb része volt, hogy Jurova szerint “Magyarország polgárai nincsenek abban a helyzetben, hogy a véleményüket kialakítsák”. Szerint Jourova a Spiegel-interjúban megsértette a magyar állampolgárokat, és ezzel – hangsúlyozta a miniszter – a lisszaboni szerződésben foglaltakat is megsértette nyilatkozatával a biztos.

Nem a jogállamiságról, hanem a zsaroláshoz való jog nyilvánul meg a jelentésben – fogalmazott Gulyás, aki ezzel arra a felvetésekre is utalt, hogy a jogállami normák betartásához kötnék az uniós támogatásokat.

 

“Egy kisebb országot meg lehet sérteni, egy nagyobbat nem. Ez kettős mérce. Ha Jourova ezt a kijelentését Franciaországra, vagy Németországra vonatkoztatva teszi, már nem lenne hivatalba.” Megjegyezte: nem mennek bíróságra, de a “biztos asszonnyal kétoldalú kapcsolatra nem vagyunk nyitottak, Jourová persona non grata Magyarország számára” – reagálta Gulyás újságírói kérdésre, amely azt vetette fel, hogy Orbán Viktor kérése ellenére sem mentették fel az uniós biztost az interjú után.






 

Megduplázzák az SZFE költségvetését

Gulyás bejelentette, hogy az SZFE hárommilliárdos költségvetési támogatást kap, erről is született döntés a tegnapi kormányülésen. “Ez több mint kétszerese az eddigi költségvetésnek” – tette hozzá Gulyás. Elmondta még: képzésre jut 1,5 milliárd, bérekre 200 millió, ideiglenes campus bérlésre 150 milliót kapnak.

 

A miniszter kérdésre elmondta: tudomásul vették, hogy a diákok elfoglalták az SZFE újabb campusát. A miniszter azt reméli, hogy a SZFE kuratóriuma és a tüntetők mielőbb megegyeznek, vagy ha nem, akkor fontos, hogy tanulhassanak, akik akarnak.

 

Gulyás korábban kijelentette: a “járvány második itt van velünk. A fertőzésszám jelenleg stagnál 600 és 1000 közt. Európában a középmezőnybe tartozunk. A védekezéshez szükséges kapacitások adottak.”

 

A miniszter szerint stagnálás várható a fertőzésszám tekintetében (külföldön is), és a műtétek elhalasztására október közepéig nem lesz szükség.

 

Megismételte: a határzárat október elsejétől meghosszabbították, a látogatási tilalmat fenntartják kórházakban és az idősek otthonában, az iskolákban pedig megkezdték a testhőmérséklet mérését. Hangsúlyozta, hogy a cél az, hogy az ország működőképes maradjon. Elmondta: 4,5 millió felett van a foglalkoztatottság; a kormány be tudta tartani azt az ígéretét, miszerint amennyi munkahelyet a vírus elpusztít, annyit hoznak létre.

 

Gulyás leszögezte: idén gazdasági csökkenés lesz, de az összkép jobb lesz, mint az európai átlag.






 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: a kormány mindenkinek ingyenessé teszi az influenzaoltást.

 

Újságírói kérdésre Gulyás elmondta:

  • az őszi időszakban ugyanúgy vissza lehet lépni az érettségi vizsgától, mint tavasszal.
  • ha Joe Biden nyeri az amerikai választást az nemcsak Magyarországnak, hanem az egész közép-európai régiónak rossz lesz. De -tette hozzá később – ez nem gazdasági vonatkozású.
  • jövőre nőni fognak a közfoglalkoztatási bérek, de erről még nincs konkrét döntés
  • jó lenne ha a Biódom mielőbb látogatható lenne, erre a kormány minden forrást biztosított. Drukkolnak a fővárosnak, hogy ne maradjon félkész a Biodóm – mondta Gulyás.
  • az alapjövedelem-koncepcióról azt mondja: “elfogadhatatlan, hogy közpénzt kapjanak azok Magyarországon, akik nem dolgoznak.”
  • Karácsonyról a következőt mondta Gulyás Gergely: “mi azt látjuk, hogy már szeptemberben is karácsonyi dugók vannak.” Hozzátette: az elmúlt egy évben a köztisztasági helyzet romlott, sőt, még a “hajléktalanok is visszatértek az utcára.”
  • Ha az operatív törzs tesz javaslatot a közterületi maszkviselésre, a kormány megfontolja – mondta Gulyás.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top