Politika

KSH: 401 ezer forint a magyar átlagkereset

hvg.hu

Több, mint 10 százalékkal nőttek a bérek, legalábbis azoknak, akik meg tudták tartani a munkájukat.






 

Idén júliusban 401 800 forint volt a bruttó átlagkereset, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Fontos hozzátenni, hogy a KSH az átlagkeresetet a teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók béréből számolja ki, vagyis akit a járvány alatt részmunkaidőre küldtek, az kiesik a statisztikából.

 

Ráadásul mivel az adatok a legalább 5 embert foglalkoztató cégek, valamint a költségvetési intézmények és a legfontosabb nonprofit szervezetek teljes munkaidős dolgozóinak béréből állnak össze, a legkisebb vállalatok alkalmazottainak fizetéséről ez a szám nem mond el semmit. Márpedig jellemzően ott a legalacsonyabbak a fizetések.

 

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 267 200, a kedvezményeket is figyelembe véve 275 900 forintot ért el, ez 10,8, illetve 11 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

 






A bruttó átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (719 300 forint), és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (249 900 forint), pedig ez utóbbiban egyébként is sokan vesztették el az állásukat idén.

 

A nemek közötti szakadék alig csökken: bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 430 000, a nők esetében 363 200 forintot ért el, ez a férfiaknál 9,2, a nőknél 11,2 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

 

Mivel az infláció idén eddig 3,5 százalékos, a reálkereset 6,3 százalékkal nőtt az idei első hét hónapban.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top