Politika

Jóval kevesebb idén az építőipari közbeszerzés, a tavalyi felére esett az önkormányzati megrendelések száma

hvg.hu

A kormány is nagyjából harmadával kevesebbet költ építkezésre, de a megrendeléseinek száma még nőtt is 2019-hez képest. Budapesten költik a legtöbb pénzt.






 

Tavaly augusztus végéig 3248 építőipari közbeszerzés indult 1191 milliárd forint értékben, idén viszont 1879 eljárás keretében mindössze 906 milliárd forint értékű beruházás kezdődött – tájékoztatta a Világgazdaságot a Közbeszerzési Hatóság. A lap szerint már 2019 végére 10 százalékkal csökkent az építőipari szerződésállomány, az uniós és az önkormányzati választás negatív hatása miatt. Idén július végére a Covid–19 hatásával együtt több mint 20 százalékos volt a visszaesés.

A 2020. január–augusztusi közbeszerzések száma a bázisidőszak 57 százalékára esett, értékük pedig csak a 76 százalékát éri el.

 






A hatósági összesítés szerint a régiós bontás Budapest 20-22 százalékos részesedését tükrözi. Tavaly a beruházások értékének 50,5, az idén csaknem 57 százaléka fővárosi ajánlatkérőhöz köthető. Tavaly még az Észak-Alföld következett a sorban, az idén már Észak-Magyarország.

A helyi szintű eljárások száma a tavalyi első nyolc hónapban jelzett 2300-ról 1200-ra csökkent az idén, ami zömmel a települési önkormányzatok leállított vagy el sem indított beruházásait jelzi.

 

Az állami szintű központi eljárások száma a tavalyi 49-ről 54-re nőtt, de a beruházások összértéke 63,2 milliárdról 38,1 milliárd forintra csökkent.

forrá




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top