Politika

Kásler Miklós előírta, hogy a kórházaknak meg kell duplázniuk a készenlétben tartott ágyszámot

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kórházaknak az eddigi 10 százalék helyett az ágyak 20 százalékát kell fenntartaniuk a COVID-betegek ellátására.

Új egészségügyi utasítást adott ki Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere. A lapunk birtokába jutott, október 12-i keltezésű egyedi utasítás szerint egyes intézményeket kizárnak a koronavírusos betegek ellátásából, a COVID-fertőzöttek részére pedig az eddig előírt kórházi ágyszám dupláját kell fenntartani.

 

Eszerint koronavírussal fertőzésgyanús, illetve igazoltan fertőzött személy nem kerülhet be a következő intézetekbe:

  • a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetbe, valamint más egészségügyi intézmény akut szív- és érrendszeri betegségeket ellátó egységeibe,
  • az Országos Onkológiai Intézetbe, vagy más egészségügyi intézmény daganatos betegeket ellátó szervezeti egységbe,
  • minden gyermekellátó kórházba, klinikára,
  • diabéteszeseket ellátó egységbe,
  • pszichiátriai intézetbe, osztályra,
  • immunhiányosokat ellátó egységbe,
  • geriátriai, krónikus egységbe,
  • szülészetre,
  • fogyatékosokat ellátó intézetbe.

 

Minden olyan kórháznak, egészségügyi szolgáltatónak, amely nem kapott mentesítést a COVID-betegek ellátása alól, “az összes ágyszámának eddigi 10 százaléka helyett az összes ágyszámának 20 százalékát kell, hogy készenlétben tartsa, azért, hogy ezen ágyak szükség esetén a COVID-19 fertőzött betegek ellátásába bevonhatóak legyenek“.


 

Valamennyi 200 fő feletti, bentlakásos idősotthonban biztosítani kell a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, így különösen a non-invazív lélegeztetőgépeket.

 

Új előírás az is, hogy most már a járó- és fekvőbeteg ellátásában a magas kockázatú elektív beavatkozásokat csak akkor lehet elvégezni, ha a páciens rendelkezik egy negatív PCR-teszttel.

 

Az apás szülések továbbra is engedélyezettek, a szülőszobában jelen lehet az apa, illetve az anya által választott személye. Császármetszés esetén azonban nem tartózkodhat hozzátartozó a műtő légterében.

 

Az egészségügyi szolgáltatók továbbra is kötelesek kiemelten őrizni a védőeszközöket, és nyomon követni azok nyilvántartását. Védett raktárban kell tárolni azokat, szigorú napi készletgazdálkodás mentén.

 

Amennyiben egy dolgozó nem az előírásnak megfelelően használja a védőeszközt, fel kell hívni a figyelmét a rendeltetésszerű használatra. Ha ezután sem teszi meg, akkor “a munkavégzéstől a rendeltetésszerű használatig el kell tiltani“.

 


Az utasítás rögzítette, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók részt vehetnek a betegellátásban.

 

A levélről a 24.hu is beszámolt. (nepszava.hu) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!
Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top