Politika

Egy lélegzetvétellel vésné alaptörvénybe a kormány, hogy “az anya nő, az apa férfi” és mondaná meg, hogy mi az a közpénz

(Kiemelt fotó: Varga Judit/Facebook)

Benyújtották a kilencedik alaptörvény-módosítást.






Varga Judit igazságügyi miniszter kedden nyújtotta be azt az alaptörvény-módosítást, amely a parlament honlapján közzétett dokumentum szerint kilencedik alkalommal módosítaná Magyarország Alaptörvényét.

 

Eszerint már az első paragrafusba beleírnák azt, hogy

“Magyarország védi a házasság intézményét mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony.

Az anya nő, az apa férfi.”

 

A módosítást az általános indoklásban azzal magyarázzák, hogy az alaptörvény egy olyan élő keret, amely “kifejezi a nemzet akaratát, azt a formát, amelyben élni szeretnénk”.

A minden hagyományos értéket, így a két nem (egy nő és egy férfi) teremtettségét is viszonylagossá tevő „modern” gondolatkészlet azonban növekvő aggodalomra ad okot” – fogalmaz a módosítás.

 






Az Alaptörvénybe (a XVI. cikk (1)-be) a most benyújtott módosítás szerint emellett bekerülne az is, hogy

“Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos

önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést”.

 

Ezen paragrafus módosítását azzal magyarázzák, hogy

“Az Alaptörvény e rendelkezése alapján az államra intézményvédelmi kötelezettség hárul, vagyis
az alkotmányozónak olyan jogszabályi környezetet és intézményrendszert megalapozó szabályokat kell kialakítania, amely garantálja a gyermek születésétől fogva megváltoztathatatlanul fennálló önazonosságának megőrzését, illetve megóvását.

A nyugati világban tapasztalható új, modern ideológiai folyamatok – melyek a férfi és női
nem teremtettsége iránt ébreszt kétségeket – azonban veszélyeztetik a gyermekek
Alaptörvényben foglalt egészséges fejlődéshez való jogát” – olvasható a törvényjavaslatban, amely azzal folytatódik, hogy:

 

“A születési nem adottság, amelyet megváltoztatni nem lehet: az emberek férfinak vagy nőnek születnek. Az emberi méltósághoz pedig így az is hozzátartozik, hogy minden gyermeknek joga van a születési nemének megfelelő önazonossághoz, melynek része, hogy védelmet élvezzen

a testi-lelki integritása ellen ható szellemi vagy biológiai beavatkozásokkal szemben”.

 

A gyermeknevelésre és nemi identitásra vonatkozó módosítások mellett Varga Judit az alkotmánymódosítással egyértelműsítené a közpénz meghatározását is. Eszerint:

“A közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése”.

 

A módosítást azzal indokolják, hogy ezáltal egyértelműen, világosan és az állami működés egészét átfogóan definiálják közpénz fogalmát.

“A meghatározással a fogalom valamennyi alkotmányos, állami és önkormányzati szervre, állami és önkormányzati intézményre kiterjed”.

 

Telex viszont ezzel kapcsolatban emlékeztet, hogy korábban több olyan vitás ügy is volt, amelyek során felismerhetővé váltak egyes költések, szerződések azzal az indokkal, hogy közpénzről van szó. Ilyenek voltak pl. a TAO-pénzek ügye, az eximbankos hitelek vagy az MNB-alapítványok.






 

Emellett alaptörvénybe foglalnák azt is, hogy “a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létrehozásáról, működéséről, megszüntetéséről, valamint közfeladata ellátásáról sarkalatos törvény rendelkezik.”

 

Azaz: a jövőben minden olyan alapítvánnyal kapcsolatban, amelyet Fidesz-közeli szereplők hoztak létre,

csak kétharmados többséggel tehet bármit az Országgyűlés.

 

Egy további törvényjavaslat az is, hogy a különleges jogrend alá a továbbiakban csak a hadiállapot, a szükségállapot és a veszélyhelyzet tartozna. Korábban ide foglalták a szükségállapotot, a megelőző védelmi helyzetet, a terrorveszélyhelyzetet és a váratlan támadást is.

 

Az igazságügyi miniszter kedden este egy Facebook-bejegyzésben is beszámolt az törvényjavaslatról. Varga magyarázatában többek közt az első paragrafus módosításával kapcsolatban azt írja,

“Az Alaptörvény eddig is kifejezetten a gyermekek jogaként rögzítette a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemre és gondoskodásra való jogot. A módosítás biztosítja minden gyermek számára Magyarország keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést, és garantálja a gyermek születési nemének megfelelő háborítatlan fejlődését”.

 

https://www.facebook.com/VargaJuditMinisterofJustice/posts/3863281373690790

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top