Politika

Másfél milliárd ment el fél év alatt a hírszerzésre – Szíjjártó szerint jó befektetés volt

nyugatifeny.hu

A külügyminiszter szerint jó befektetés volt.






Fél éven belül két új központtal bővült a magyar hírszerzés A technikai és szervezeti fejlődést mutatja, hogy fél éven belül a második új központtal bővült a magyar hírszerzés – mondta Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az Információs Hivatal Kríziskezelő Központjának átadásán.

Ez másfél milliárd forintba került.

 

Május végén adták át az Információs Hivatal Oktatási és Képzési Központját, most pedig a kríziskezelő központ kezdi meg a működését.

 

“Az világosan látszik, hogy egy új világrend van kialakulóban, egy olyan világrend, amely új feladatokat hoz el és határoz meg számunkra” – hangsúlyozta Szíjjártó. Hozzátette, hogy a nemzet biztonságának garantálásához hatékonyan kell elemezni és értékelni a világban végbemenő változásokat.

 

Mint mondta, az elmúlt 10-12 évben volt minden: pénzügyi válság, természeti katasztrófák, migrációs hullámok és szokatlan mértékű terrorfenyegetettség Európában. Mégis 2020 hozta el a legnagyobb ellenséget, ami eddig ismeretlen volt: a koronavírus-járványt – fejtette ki.

“Azt is látni kell, hogy a világjárvány nem felülírta, hanem sokkal inkább tovább súlyosbította azokat a kihívásokat, amelyekkel eddig is szembe kellett néznünk. Ilyen például a terrorizmus, amely egészen új lendületet kapott” – mondta a miniszter.

 

Mivel a járvány miatt az oktatás és a szociális élet egy része a digitális térbe helyeződött át, ez lehetőséget ad a terroristáknak a kibertámadásokra, illetve, hogy gyorsabban, hatékonyabban terjesszék szélsőséges ideológiájukat — tette hozzá.

 

Szijjártó Péter szerint a kibertámadások közé kell sorolni az álhírek terjesztését is, ami sok esetben az egyes országok védekezési hatékonyságát gyengíti, de oly mértékben, hogy ezzel már emberek életét is veszélybe sodorják.

 





Ezért elengedhetetlen, hogy olyan kríziskezelő központ álljon rendelkezésre, amely a nemzetközi titkosszolgálati sztenderdeknek is megfelel, továbbá lehetővé teszi, hogy az ország reagáló képessége megszakítás nélküli legyen.

A most átadott központban a nap minden órájában és a hét minden napján folyik a munka.

 

A kialakítása ugyan 1,5 milliárd forintba került, de “ez egy szükséges és jó befektetés is volt, hiszen egy ilyen kríziskezelő központ nélkül ma már modern hírszerzési működés gyakorlatilag elképzelhetetlen” – fogalmazott Szijjártó Péter.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top