Politika

Hatalmas siker: Magyar kutatónők kapták az UNESCO díját orvosi felfedezéseikért

nyugatifeny.hu

Akikre igazán büszkék lehetünk!






Két magyar, az orvostudományok területén kiemelkedő eredményeket elérő kutató kapta az idén a L’Oréal és az UNESCO “A nőkért és a tudományért elnevezésű díját, valamint az ahhoz járó négymillió forintot.

 

Dr. Csuka Dorottya és Dr. Bagoly Zsuzsa kutatásaikkal hozzájárultak a stroke eddigieknél hatékonyabb kezeléséhez, valamint a vesebetegek diagnosztizálásának sikeresebb és gyorsabb felismeréséhez.

Dr. Bagoly Zsuzsa és Dr. Csuka Dorottya

Dr. Csuka Dorottya, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika, Kutatólaboratórium Molekuláris Genetika Kutatócsoportjának vezetője a ritka, nehezen diagnosztizálható vesebetegségek kutatásával foglalkozik.

 






A kutató nemcsak a vérben található enzimrendszereket vizsgálja, hanem a véralvadási rendszerben is keresi azon géneket, amelyeknek a mutálódása miatt a ritka vesebetegségek kialakulnak.

 

A gyógyszerfejlesztésben

fontos szerepet játszik a mutálódott gének felismerése, ugyanis a betegséget okozó fehérje felismerésével könnyebben kezelhető a betegséget.

 

A vesetranszplantáció során az újonnan kapott vese donorját fontos szűrni, úgy ugyanis kiderül, rendelkezik-e a donor mutálódott génnel.

 

A kutatónő további fontos kutatásokat végez a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Azt is vizsgálja, hogy a kornavírus-fertőzöttek szervezetében milyen folyamatok indulnak el a betegség során, így közelebb kerülvén a betegség gyógyításának lehetőségeihez.

 

Dr. Bagoly Zsuzsa, a Debreceni Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet egységének, a Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszéknek a vezetője lett a másik díjazott.

Ő az iszkémiás stroke, a felnőttkori rokkantság egyik leggyakoribb okának előidézőivel,

a vérrögöket alkotó sejtekek és fehérjék vizsgálatával foglalkozott.

 

A stroke-ot okozó vérrögök feloldására létezik kezelés, azonban ez mindössze 35-40%-os hatékonyságú. A díjazott kutatás

célja, hogy a jövőben mindössze egyetlen vérvizsgálat eredményéből meg tudják jósolni a kezelés kimenetelét,

illetve az, hogy javítani tudják a kezelések hatékonyságát.






 

A kutatás hozzájárulhat új kezelési módok kidolgozásához. Mivel a koronavírus által okozott betegség növeli a stroke kockázatát, valamint a trombózis esélyét, a véralvadás folyamatát lekövető vizsgálatok hozzájárulhatnak a hatékonyabb gyógymódok megtalálásához.

Az elismerést 2002 óta 49 magyar nő kapta, akik eredményeikkel hozzájárultak a tudomány fejlődéséhez.

 

A díj nemzetközi szinten is nagy elismerésnek számít. A programot védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

(Telex nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top