Politika

Az egyháznak adnák Palkovicsék a tanító- és óvodapedagógusképzést — a szakszervezetek kiakadtak

nyugatifeny.hu

Jó kezekben lesz.






Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nemtetszését nyilvánította ki azzal kapcsolatban, hogy egyházi kézbe kerülhet a tanító- és óvodapedagógus-képzés túlnyomó része – derült ki az Indexnek eljuttatott közleményükből.

 

A két érdekvédelmi szervezet úgy fogalmazott, kifogásolják azt, hogy

a fenntartóváltást „kizárólag politikai, hatalmi szempontok” vezéreljék.

 

Úgy vélik, érthető és helyénvaló az, hogy az egyházi óvodapedagógus- és tanítóképzésnek fontos helye van a magyar felsőoktatás palettáján, hiszen ez jelenti az egyházi iskolák szakember-utánpótlásának bázisát, de nem olyan mértékben, ami messze meghaladja az állami képzés arányát.

 

Közölték: visszautasítják azt, hogy “a karok, intézetek további nagy számú, tisztán politikai és hatalmi megfontolásból történő kiszervezése” veszélyeztesse a vidéki egyetemek stabilitását és működőképességét.

 






A PSZ és FDSZ közleményének az adott alapot, hogy november 12-én kiderült, a kormány az egri érsekségnek adományozná az Eszterházy Károly Egyetemet. Sajtóértesülések szerint ugyanis az egri egyetem nem a Színház- és Filmművészeti Egyetemhez, illetve a Corvinushoz hasonló modellváltáson menne át, hanem sokkal valószínűbb opció az, hogy a kormány az érsekségnek adja át az intézményt. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

 

Népszava október elején pedig arról számolt be, hogy a kaposvári önkormányzat, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a református egyház között tárgyalások folynak arról, hogy a Szent István Egyetem (SZIE) és a Kaposvári Egyetem (KE) összeolvadásával létrejött intézmény szinte összes, a somogyi megyeszékhelyen működő kara a jövőben egyházi fenntartásba kerüljön.

(Index/Népszava nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top