Politika

Egy emberként tapsolnak a “nemzeti szemléletű szereplők” a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorításának

nyugatifeny.hu

Nagy az öröm Lázár János bejelentése után.






A magyar cégek egy emberként üdvözlik Lázár János múlt csütörtöki bejelentését, amely szerint kiszorítanák Magyarországról a Tescót, a Lidl-t és az Aldit — írta meg hétfő reggel a Magyar Nemzet.

 

“Láttunk már arra példát, hogy a távozó külföldi láncok üzleteit magyar vállalatok vették át: többtucatnyi élelmiszerbolt került így nemzeti kézbe 2012-ben, amikor a francia Delhaize-csoport kivonulásával a Match és a Profi áruházakat a magyar tulajdonú CBA és a Coop vette át. Vannak tapasztalataink, és külföldön is több EU-konform modell létezik a tulajdonviszonyok harmonizálására” – mondta a lapnak Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke.

 

Zs. Szőke hozzátette: támogatják a kormány újabb törekvéseit. Elengedhetetlennek tartják a termelők támogatását a lakossági fogyasztással, ezért buzdít országos kampány a hazai áruk választására.

 

A Covid miatt nehezebb a magyar áruk kijutása külföldre, viszont kiderült, hogy az alapellátás többlettermelésre is képes. Mindezek mögött az a tény áll, hogy

a magyar mezőgazdaság és feldolgozóipar mostanra képessé vált az import minimalizálására, hogy saját erőből elégítse ki a lakosság élelmiszerigényét

— emelte ki a Coop Szövetség elnöke.

 

Azt is elmondta a Magyar Nemzetnek: nem fogják jogszabályokkal kiszorítani a multikat, de iparági körökben régóta beszélik, hogy “tulajdonosváltás, kivonulás, üzletfelvásárlás kerülhet napirendre a nagyobb szereplőknél.”

 

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség képviseletében közölte: a Szövetség üdvözli Lázár bejelentését, majd hozzátette:

 

“Senki ne gondolja, hogy a külföldi áruházak azért kínálják a magyar árut, mert kedvezni akarnak az itteni gazdaságnak. Csupán a pillanatnyi piaci érdekeik szerint döntenek.”

 

Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke arról beszélt, hogy a multik kizsákmányolják a dolgozókat a bérek alacsonyan tartásával.

 






Fontos megjegyezni, hogy eközben csak az Aldi üzletlánc 2,5 milliárdot fordított béremelésre 2020-ban, a bértáblájuk így alakult idén:

 

Heti 40 órás foglalkoztatás esetén 24 hónapos Aldis munkaviszony után bruttó 362 900 forintra, kiemelt üzletek esetében bruttó 406 500 forintra nő a fizetés.

  • Egy 10 éve az Aldinál dolgozó bolti eladó kezdő bére a 11. évtől 406 500 forintra, kiemelt bolt esetében 449 500 forintra emelkedett.
  • A boltvezetők kezdő bére heti 40 órás munkaviszony esetén bruttó 580 200 forintra, kiemelt bolt esetében 667 200 forintra ntt 2020-ban.
  • 2 év Aldinál eltöltött munkaviszony után a boltvezetői bér 720 400 forintra, kiemelt bolt esetében bruttó 828 500 forintra nőtt idén.
  • Az Aldinál munkaviszonyban töltött 10. év után 814 400 forint, a kiemelt üzletek esetében 940 200 forint a bruttó fizetést kaptak a boltvezetők.

(Magyar Nemzet nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top