Politika

Indul a hálapénzrazzia a kórházakban, de az orvosok nem tudják, mire számíthatnak

nyugatifeny.hu

Már azelőtt, hogy megkapnák az emelt bér teljes összegét.






Januártól jár az emelt bér az orvosoknak, és ezzel egy időben elkezdik „levadászni” azokat, akik elfogadják a hálapénzt – értesült biztos forrásból a Népszava.

 

Mint ismert, a kormány a béremeléssel kapcsolatos új egészségügyi törvényben megtiltotta az orvosoknak a vesztegetésnek minősített hálapénz elfogadását. A módosítás a Büntetőtörvénykönyvet is érintette, amely így kimondja, hogy akár egy évig terjedő szabadságvesztésre számíthat az az egészségügyi dolgozó, aki kapja és az a páciens is, aki adja a hálapénzt.

 

A Népszava úgy tudja, a kormányzat már januártól elkezdené a „vadászatot” a hálapénz-tilalmat megszegőkre, arról viszont, hogy ezt milyen formában tenné egyelőre nincsenek információk, a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztérium sem választolt az ezzel kapcsolatos kérdésekre.

 

A lap által megkérdezett orvosok elmondták, elképzelésük sincs arról, hogyan tudják az érintetteket ellenőrizni. Egyikük elmondta, visszás érzést kelt benne és kollégáiban az, hogy még azelőtt életbe lép a hálapénz elfogadásnak szigorú szankcionálása, hogy

az emelt bér teljes összegét kifizetnék nekik.

 






Mindezt úgy, hogy az új törvény gyakorlatilag megtiltja a főállásokon kívüli jövedelemszerzés szinte valamennyi formáját, vagyis sokak számára

az eddig megszerezhető orvosi fizetéseknek csak töredékét biztosítja majd az emelés.

 

Volt olyan orvos, aki úgy vélekedett, a szankcionálás a lehető legrosszabb pillanatban kezdődik. A járvány időszakában ugyanis sem a betegeknek, sem az orvosoknak nem ez a legfőbb gondja. Ráadásul a covid osztályokon nem jellemző a hálapénz, a más betegséggel küzdők nagy része pedig most el sem jut orvoshoz.

(Népszava nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top