Politika

Helyre tette Menczer Tamást az uniós egészségügyi biztos: Így zajlik valójában a vakcina beszerzése az EU-ban

(kiemelt kép: Thierry Monasse/Getty Images)

Az államtitkár nem mondott igazat a vakcinával kapcsolatban.


Védelmébe vette az unió oltási programját Sztella Kiriakidisz egészségügyi biztos. Szerinte a jelenlegi oltóanyag-hiány nem az elrontott rendelések miatt van, hanem a szűkös gyártói kapacitás miatt. — írta meg szerdán az Euronews.

 

A Nyugati Fény is beszámolt arról, hogy Menczer Tamás államtitkár szerint Brüsszel a hibás abban, hogy le vagyunk maradva az oltással.

 

Menczer Tamás videójában kifejtette: Brüsszel csak tavaly novemberben kötött szerződést a Pfizer nevű gyártóval, miközben Amerika és Anglia már júliusban megkötötte a szerződését, ráadásul sokkal nagyobb mennyiségre. Van olyan ország is, amely többet fizetett a vakcináért, de meg is kapja azt; ebben is “hibázott Brüsszel, hiszen emberélet nem múlhat pénzen” – hangsúlyozta az államtitkár.

 

Azt mondta:

az látszik, hogy Brüsszel késve kötött megállapodást, és rossz megállapodást kötött, “ezért nem tudunk most több vakcinát kapni”.

 


A brüsszeli vakcinabeszerzés úgy néz ki, hogy a 27 tagállam helyett a bizottság tárgyal és köt egyezséget a gyártókkal, így minden tagország egyenlő feltételekkel juthat oltóanyaghoz. Az Európában eddig egyedüliként jóváhagyott Pfizer-BioNtech oltóanyagból eddig 200 milliót rendeltek, és további százmillió dózisról folynak a tárgyalások.

 

Az Egyesült Államok szintén 200 millió vakcinát rendelt, tehát Menczer erre vonatkozó megállapítása egyszerűen nem igaz.

 

Az Euronews megkérdezte az Unió egészségügyi biztosát, Sztella Krikiadiszt a késlekedés okáról. aki szerint ennek semmi köze a szerződésben lekötött darabszámhoz,

az ellátás a korlátozott gyártói kapacitás miatt akadozik.

 

Mi is beszámoltunk arról, hogy a BiNTech cég jelenleg partnereket keres a gyártói kapacitás növelésére, mert nem tudják elég gyors tempóban gyártani a vakcinát.

“Amikor júniusban elindítottuk az oltási stratégiát, akkor nagy volt a bizonytalanság abban, hogy lesznek-e sikeres oltóanyagok, illetve hány ilyen lesz. Az elmúlt hónapokban egy hat oltóanyagból álló portfóliót hoztunk létre, ezek közül a BioNTech/Pfizer oltóanyagát már engedélyezték, és az összes tagállamban használni kezdték. Hamarosan jóváhagyhatják a Moderna oltóanyagát is. Szerintem nincs késlekedés. A mostani nehézségek nincsenek összefüggésben a megrendelésekkel, hanem inkább azzal, hogy szűk keresztmetszetek vannak a gyártásban. Ez azonban javulni fog a következő hetekben és hónapokban” — mondta az uniós biztos a lapnak, aki további egy vagy két oltóanyag engedélyezésére számít a közeljövőben.

 

Az EU többek közt az engedélyeztetési eljárások miatt is van némileg lemaradva Nagy-Britannia vagy az Egyesült Államok mögött: Az Európai Gyógyszerügynökség gyorsított eljárással kezeli az oltóanyagok több ezer oldala dokumentációját, illetve a tesztek eredményeit és ezután dönt az engedélyezésről.


 

Ez az eljárás szigorúbb, bonyolultabb, időigényesebb, ám kockázatmentesebb is, mint a vészhelyzeti engedélyezés, amellyel a fenti országok éltek.

 

(Euronews nyomán) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!
Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top