Politika

Beindítják a Szputnyik “lightot” az oroszok: egy oltás is jó lesz valamire

nyugatifeny.hu

A Szputnyik V. „light” verziója egyszeri dózist takar, és már tesztelik is, hogy működhet-e.






Az orosz kormány arról tájékoztatott, hogy annak érdekében, hogy azokban az országokban, ahol nagyon gyorsan terjed az új típusú koronavírus, is legyen valamiféle átmeneti megoldás, egyszeri dózisú oltásként tesztelik saját vakcinájukat.

Minderre azért van szükség, mert a gyártási kapacitások nem megfelelőek, pontosabban hiány merült fel az oltóanyag második dózisához szükséges egy humán adenovírusból.

 

A klinikai kísérleteket ugyanaz a szervezet, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) finanszírozza majd, mint amely maga a vakcina fejlesztését finanszírozta.

 

A befektetési alap elnöke, Kirill Dmitriyev úgy nyilatkozott, hogy egy dózis beadása „hatékony átmeneti megoldás lehet” olyan országokban, ahol kifejezetten sok az új fertőzött.

 

Oroszországban már december eleje óta oltanak a Szputnyik V.-vel; akkor az oltás még csak a klinikai kísérletek harmadik fázisában volt. Ennek ellenére mér egymilliárd dózist rendeltek belőle világszerte és másfél millió embert oltottak be vele, ebből egymilliót Oroszországban.

 






Akkor a gyártó 95%-os hatékonyságot állapított meg, az egydózisú használatnál jelenleg úgy gondolják, elérhető a 85%-os hatékonyság, legalábbis ezt nyilatkozta Dmitriyev. A vakcina így csupán 3-4 hónapra ad védettséget, de azalatt kizárja a betegség súlyos lefolyásúvá válását.

 

Fehéroroszországban, Szerbiában és Argentínában a Szputnyik V. megkapta a vészhelyzeti engedélyezést, így Moszkva oda is küldött már az oltóanyagból.

 

Hétfőn az RFPI megerősítette, hogy a palesztin hatóságok is megadták a vészhelyzeti engedélyt a vakcina használatára, így az év elején már oda is küldenek belőle.

forrás(themoscowtimes.com)




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top