Politika

Orbán: Kifelé megyünk a járványból, sikerült a második hullámot megfékezni

168ora.hu

„Az oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi vakcina van, nem azért nem haladunk gyorsabban, mert a magyar egészségügy ne tudna gyorsabban oltani, hanem mert nincs elég oltás” – jelentette ki Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban, szokásos pénteki interjújában. Eddig, közölte,





105 728 embert oltottak be Magyarországon.

 

Mint fejtegette, Nagy-Britannia beoltotta a lakosság 4 százalékát, az EU 1 százalék körül van, tehát kérdés szerinte, hogy az unió jó döntést hozott-e a közös vakcinabeszerzésnél. „Minden nap meghal több mint 100 ember, nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy mit csináljak” – mondta Orbán arra, lehet-e az EU-n kívül tárgyalni a vakcináról. A miniszterelnök úgy fogalmazott, nem kezdene mutogatni Brüsszelre, „a frusztrációt a brüsszeli bürokratákra fordítani”, hiszen válság van, vakcinát kell szerezni.

 

Azt már Gulyás Gergely kancelláriaminiszter elárulta csütörtökön, hogy a kínai vakcinából rendeltek – a 80-90 százalékos hatékonyságúból –, a miniszterelnök most azt mondta, abból tömegesen is tudunk szerezni. Ehhez a magyar egészségügyi hatóság jóváhagyása szükséges. Vizsgálatok folynak, reméli, pár napon belül lesz erre válasz, és Orbán itt azt kérte, a lehető leggyorsabban járjanak el, hisz milliónyi kínai vakcinát lehetne „néhány napon belül” az emberek rendelkezésére bocsátani.

 

Orbán közölte a friss péntek reggeli statisztikákat is: ezek szerint 111 ember halt meg egy nap alatt, 1513 új fertőzöttet találtak, 4717 beteg gyógyult meg.

„Kifele megyünk a járványból, a második hullámot sikerült megfékezni”,

jelentette ki, de Nyugat-Európában inkább romlik a helyzet.






 

Az oltási tervről elmondta: miután beoltják az egészségügyi dolgozókat és hamarosan végeznek a szociális otthon lakóival is, jönnek a 60 év feletti krónikus betegek. Három nagy betegségcsoport alapján jelölték ki őket, ez 1,7 millió embert jelent. A kínai vakcina segítene rajtuk, mondta, azzal ki tudják menteni őket a kockázatból.

Egy nap alatt 500 ezer embert tudnak beoltani.

 

Ugyan a kínai oltásról beszélt főleg, Orbán a Pfizerről is szólt, mint mondta, azzal is lehet tömeges oltást végezni. Kijelentte, a magyar egészségügyi rendszer nemhogy nem omlott össze, „meg se rendült”. Orbán kitért a vakcinás regisztráció körüli anomáliákra, azt mondta, amint lesz elég vakcina, azonnal jelentkezni fognak annál, aki regisztrált.

 

Beszélt arról is, ő maga is nehezen bírja már a korlátozásokat, és – mutogatott egy kicsit mégis Brüsszelre – „ha a brüsszeli beszerzések ütemében haladunk, nyár vége, ősz lehet” az, amikorra sikeül elég embert beoltani a korlátozások feloldásához.

 






Nagy Katalin műsorvezető a Hadházy Ákos által publikált, a szentendrei halottasházban készült videóra is rákérdezett, Orbán erre azt mondta, önkormányzati fenntartású intézményről van szó, az ügyért nem lehet a kormányt felelőssé tenni. Azt érzi, mondta, a baloldalnak már semmi sem szent. „Azt bizonygatni, hogy az egészségügy nem jól működik, a kormány nem jól szervezi a védekezést, és abban reménykednek, hogy ezért a kormány teszik felelőssé majd az emberek, és kormányozhatnak, ez túl sok, túl messzire mentek.”

 

Szó esett az iparűzési adóról is, aminek csökkentése után szavai szerint 180 milliárd marad a vállalkozásoknál. Orbán megérti, hogy nem örülnek ennek az önkormányzatok. A pénz Pesten van, mondta. A kormány 3 ezer millliárdot lefogott a bankoktól a hiteltörlesztési moratórium elrendelésével. Megkezdték januártól a 13. havi nyugdíj visszaépítését. A miniszterelnök egyúttal bejelentette:

legkésőbb 2022. január 1-től azoknak a fiataloknak, akik nem töltötték be a 25. évet, teljes jövedelemadómentességet adnak.

 

Ez 130 milliárdba fog kerülni, de fontosnak tartja, hogy a fiataloknak is segítsenek.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top