Politika

Még a rendszerváltás utáni években sem ugrott ekkorát az államadósság- Orbán továbbra is szórja a pénzt

hirhugo.hu

A Portfolió nevű gazdasági szakportál becslése szerint tavaly év végén a 81 százalékos szint fölé érhetett a magyar államadósság GDP-arányos értéke, ami meghaladja a 2008–2009-es pénzügyi válságot követően látott adósságszintet is sőt a portál arra is rámutat, hogy még a rendszerváltáskor sem ugrott ekkorát az államadósság. Orbán ilyen körülmények között szórja a pénzt stadionokra. 






 

A gazdasági portál a Pénzügyminisztérium becsléseire hivatkozva azt írja, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 2020-ban 6,4 százalékkal csökkenhetett, a GDP-arányos költségvetési hiány pedig 8,6 százalék körül lehetett, bár utóbbihoz hozzáteszik, hogy az azóta megjelent költségvetési adatok alapján az előzetes tényadat inkább e felett alakulhat.

 

Varga Mihály pénzügyminiszter az Indexnek adott évindító interjúban azt mondta, hogy „a hiány 9 százalék körül várható”, míg az gazdasági visszaesésre pedig szintén 6,4 százalékot mondott.

A Portfolio mindezek alapján arra jutott, hogy a GDP-arányos államadósság 81,2 százalékra ugorhatott. Vagyis a koronavírus-járvány és az annak nyomán kialakult gazdasági krízis miatt egyetlen év alatt 15,8 százalékponttal emelkedhetett a bruttó adósságráta, ami az 1990 óta rendelkezésre álló adatok szerint egyetlen év alatt eddig egyszer sem fordult elő.

 

Ez az államadósság növekedés még az eddigi rekordernek számító rendszerválás utáni éveket is meghaladja.  1991-ben és 1993-ban 10,3, illetve 11,6 százalékpontos  volt “csak” az emelkedés.






 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szintén hasonló adósságrátára számít: a decemberben publikált Inflációs jelentésben azt közölték, hogy „a koronavírus-járvány következtében kedvezőtlenebbé váló gazdasági környezet, valamint a járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében szükséges intézkedések és magasabb kiadások miatt 2020-ban átmenetileg 80 százalék körüli szintre emelkedik”.

 

Bár minden gazdasági szereplő egyöntetűen az államadósság rekordját jelzi az Orbán-kormány mégsem szab gátat a féktelen költekezésnek. Jelen pillanatban is több 100 milliárdos stadion építése folytatódik, de tavaly év végén 97 milliárddal tömte ki a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium alapítványát a kormány és sok tízmilliárdod juttatott különböző sportszervezeteknek.

 

A propaganda média nem fog beszámolni arról, hogy Orbánék hibás gazdasági politikája még a rendszerváltás utáni évek szörnyű számait is túlszárnyalta, ezért kérjük oszd meg ezt a posztot Facebookon, hogy mindenki lássa ilyen körülmények között szórja a pénzt stadionokra Orbán.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top