Politika

Időzített bombán ül Orbán: totális összeomlás jöhet

Pestibulvar.hu

Vélemény.






 

Közel egy éve küzd az ország a koronavírus-járvány következményeivel. Az eredmény: több mint tízezer halálos áldozat, több százezres fertőzésszám, gazdasági visszaesés, felszökő munkanélküliség, csökkenő fogyasztói bizalmi index, drasztikus árnövekedés. Bezárt üzletek, vendéglátóhelyek, leálló szolgáltatások, kivéreztetett önkormányzatok. Növekvő depresszió, szorongás, kilátástalanság, családon belüli erőszak. A sor hosszan folytatható.

 

A küzdelem talán egyetlen pozitív hozadéka, hogy tavaly év végére forgalomba került több vakcina, és szerencsére vannak még, amelyek engedélyezésre várnak. A negatívum: nem tudni, hogy ezek mikor válnak széles körben elérhetővé, ami lehetővé tenné a lakosság kellő mértékű átoltottságát.

Bár az első hullámot még relatíve jól viselte (és vette) az ország, a második hullámmal már nem volt ilyen szerencsés: tömegek váltak munkanélkülivé, vagy ment tönkre a vállalkozásuk, az egészségügy pedig épphogy csak túlélte a rá nehezedő nyomást.






 

Hogy vajon mikor éri el az ország a végső tűréshatárát, nehéz megbecsülni, de egyre több jel utal arra, hogy akár néhány hónapon, ha nem héten belül megtörténhet.

 

Az egyik jel, hogy bár a fertőzés- és halálozási számok továbbra is indokolttá teszik a korlátozások széles körű fenntartását,

HA TOVÁBBRA IS FENNTARTJÁK ŐKET, FÉLŐ, HOGY ELKERÜLHETETLENNÉ VÁLIK A GAZDASÁGI KATASZTRÓFA.

 

A vendéglátóhelyek olyannyira nehéz helyzetbe kerültek, hogy többen már nyíltan elkezdtek szembeszegülni a korlátozásokkal, egy tegnapi hír szerint például egy nagykanizsai férfi bejelentette, hogy teljes nyitvartartási idővel és helyben fogyasztással várja a vendégeket. Szintén tegnapi hír, hogy egy VII. kerületi presszót 60 napos elzárásra és 500 ezer Ft pénzbírságra büntetett a rendőrség, miután elvitelre megnyitotta a kapuit, és többen sorba verődve álltak az épület előtt.

 

De nemcsak a vendéglátósok panaszkodnak: a szabadidősport-szektor is az utolsókat rúgja, az RTL Híradó információi szerint

TUCATJÁVAL MENNEK TÖNKRE A FITNESZTERMEK, MOZGÁSSTÚDIÓK, MERT HÓNAPOK ÓTA EGYETLEN FORINT BEVÉTELÜK SINCS.

 

A szektor legalább negyvenezer embernek ad munkát, akik most vagy munka nélkül tengődnek, vagy kénytelenek más területen elhelyezkedni.

 

Ugyanez igaz számtalan másik szektorra: a turizmus, a szórakoztatóipar, a különböző szolgáltatást nyújtó kis- és középvállalkozások mind pengeélen táncolnak.

 

A kormány legfrissebb álláspontja szerint a korlátozásokat egészen addig nem oldják fel, amíg a lakosság jókora részének nem lesz biztosított a védőoltás. Miután a nyugati vakcinák lassan érkeznek, a számuk pedig korlátozott, a kormány újabban a kínai és az orosz vakcinákat erőlteti. Hogy ennek van-e értelme, az erősen kétséges, friss felmérések szerint a lakosság alig 1-2 százaléka adatná be magának a keleti vakcinákat. Miután a védőoltás önkéntes alapon működik, ha nem változik érdemben a lakosság hozzáállása a kérdéshez, a korlátozások nagy valószínűséggel hónapokig érvényben fognak maradni.






 

Ami még borúsabbá teszi a helyzetet, hogy friss hírek szerint arról a brit koronavírus-mutációról, amelyet már Magyarországon is azonosítottak, és amely szakértők szerint tavaszra a vírus domináns variánsává válhat szerte a világon, kiderült, hogy nemcsak fertőzőbb az elődjénél,

DE KÖZEL HARMINC SZÁZALÉKKAL HALÁLOSABB IS LEHET.

 

A kutatók bár elismerik, hogy az eredményeikben egyelőre sok a bizonytalanság, reális esélyt látnak arra, hogy az új variáns halálosabbnak bizonyulhat az elődjénél. Ha tavaszra ez a variáns válik Magyarországon is a dominánssá, úgy az egészségügy még a korábbinál is nagyobb nyomás alá kerülhet, ami teljesen ellehetetlenítené a korlátozások rövid távú feloldását.

 

Amennyiben nyár közepére sem sikerül érdemben kezelni az egészségügyi és szociális válságot, a hitelmoratórium lejártával ráadásul tömegek kerülhetnek abba a helyzetbe, hogy nem fogják tudni fizetni a hiteleiket. Egyes hírek szerint a hitelek már így is tömeges bedőlés előtt állnak. Nem szorul magyarázatra, miért jelentene ez totális katasztrófát az év második felében.

A KORMÁNY KÉT TŰZ KÖZÉ KERÜLT: VÁLASZTÁSI ÉV ELŐTT ÁLL, ÉS EGYELŐRE NEM LÁTSZIK A KIÚT A SZÁMÁRA A KÉT OLDALRÓL FENYEGETŐ, EGYMÁST ERŐSÍTŐ TÁRSADALMI KATASZTRÓFÁBÓL.

 

Nem véletlen, hogy a hírek szerint Orbán Viktor komolyan tart attól, hogy a válság jövőre könnyen kormányváltó hangulatba csaphat át. Helyzetét nem segíti az sem, hogy az ellenzék tíz év után most először teljes összefogással mérkőzik meg a választáson.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top