Politika

Európai Bizottság: A magyar államé minden felelősség, ha vészhelyzeti engedéllyel használják az orosz vakcinát

Kép. eu.online.com

A magyar államé minden felelősség, ha vészhelyzeti engedéllyel használják az orosz vakcinát. Mindenképpen meg kell várni az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét az AstraZeneca oltóanyagára – írja az  Euronews






 

A tagállamok állnak külön-külön kapcsolatban mindegyikkel gyógyszergyártóval, amelynek vakcinája szerepel az uniós oltási portfolióban – derült ki az Európai Bizottság pénteki sajtótájékoztatóján.

A tagállamokkal közösen alakítottunk ki egy erős és változatos oltási portfoliót, mely 2,3 milliárd dózist jelent. A portfolió kialakításakor fontos szempontból, hogy meglegyenek a szükséges garanciák a vakcinák biztonságosságára és hatékonyságára, ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy az oltóanyagokat az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezze – hangsúlyozta Stefan De Keersmaecker illetékes bizottsági szóvivő, reagálva a hírre, hogy Magyarország kétmillió adagot vásárol az EMA által nem engedélyezett orosz Szputnyik V oltásból.

A tagállamok, ha úgy kívánják, tárgyalhatnak és szerződést köthetnek olyan gyártókkal, melyekkel az Európai Bizottság nem tárgyalt, tette hozzá. Abban az esetben, ha egy tagállam vészhelyzeti engedélyt ad ki egy olyan vakcinára, ami nem része az uniós portfoliónak, minden felelősség tagállamé, és csak a saját területén belül használhatja – emelte ki a szóvivő.






Az EU stratégiájának része volt, hogy befektetőként is részt vett a kiválasztott cégeknél, pénzügyi segítséget nyújtva a technológia kifejlesztésében, a gyártásban – mondta a kérdésről Erik Mamer bizottság vezető szóvivője.

“Ez viszont nem jelenti azt, hogy más gyógyszergyártók nem kérhetik az engedélyt az EUrópai Gyógyszerügynökségtől. Ennek semmilyen akadálya nincsen, ebben az esetben azt az eljárást kell követniük, amit az EMA megkövetel, megadva azokat az információkat, melyek segítségével el tudják dönteni, hogy engedélyezik-e az EU-ban”

– tette hozzá.

 

Nem olthatna hamarabb egy az AstraZenecával Magyarország vészhelyzeti engedéllyel

Nincs arról tudomásunk, hogy vészhelyzeti engedélyt kapott volna Magyarországon az AstraZeneca. Azonban szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy a Bizottság és a gyógyszergyártó szerződése összeköti az adagok kiszállítását az EMA által kiadott engedély létezésével

– közölte De Keersmaecker.

 

Azaz, amíg az EMA nem engedélyezi az AstraZeneca vakcináját, addig nem is kezdhetik meg a szerződésben lévő adagok kiszállítását a tagállamokba.






 

Állandó kapcsolatban van a Pfizerrel Von der Leyen

A sajtótájékoztatón több újságírói kérdés elhangzott arról, hogy a Pfizer/BioNTech szállítmányai több országban akadoztak. A cég és az Európai Bizottság azt közölte, hogy februártól nem lesznek fennakadások. Ursula von der Leyen bizottsági elnök ígéretet kapott arra, hogy nem lesz csúszás a negyedéves vállalásokban.

 

Eric Mamer kiemelte, hogy állandó kapcsolatban van Bizottság a gyártókkal. A szóvivő emlékeztetett rá, hogy az aktuális megrendelések és szállítmányok kérdésében az egyes tagállamok állnak kapcsolatban a gyártókkal, ők írják alá a szerződéseket, a bizottság csak támogatást nyújt.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top