Politika

Joe Biden felhívta Putyint — Kínos beszélgetés volt

nyugatifeny.hu

Szó volt Navalnijról is.





Vlagyimir Putyin és Joe Biden most beszélt először egymással az amerikai elnök megválasztása óta.

 

Mindkét fél bevetette az erődemonstráció eszközét: Biden rákérdezett Alexej Navalnij ügyére, amelyet Moszkva belügynek tekint, Putyin pedig csak akkor gratulált Bidennek, amikor már az elektori szavazatok számlálása is befejeződött.

 

Első telefonbeszélgetése során a két elnök arról beszélt, hogy milyen módon lehetne együttműködni a koronavírus-járvány megfékezésében, illetve a gazdasági-kereskedelmi színtéren.

 

Szóba került az Egyesült Államok egyoldalú kilépése a Nyitott Égbolt Szerződésből; az 1992-es nemzetközi egyezmény azt határozza meg, hogy az eurázsiai és észak-amerikai államok kölcsönösen kinyitják egymás számára légterüket, engedélyezik a fegyvertelen megfigyelő repülőgépek átrepülését területük felett.

Ennek az volt a célja, hogy növelje az országok közötti a bizalmat és erősítse a katonai tevékenységek átláthatóságát.

 

Beszéltek a Közös Átfogó Cselekvési Tervről is, amely a nukleáris szankciók feloldását szorgalmazza és Irán nukleáris fegyverkezését hivatott megakadályozni.

 

A beszélgetés pozitív hozadékának tekinthető, hogy Putyin és Biden is elégedettségét fejezte ki azügyben, hogy a két ország meghosszabbítja a február 5-én lejáró nukleáris hadászati támadófegyverzetek csökkentéséről szóló orosz-amerikai szerződést, az Új START (START3-at).

Ez a szerződés korlátozza a két ország által hadrendbe állítható nukleáris fegyverek számát.

 





Biden szóba hozta Alexej Navalnijt is: azt nem lehet tudni, hogy a két elnök telefonbeszélgetésében mi hangozhatott el pontosan ezügyben, de Biden álláspontja ismert. Az amerikai elnök ugyan személyesen nem nyilatkozott az ügyben, de csapata elítélte az orosz ellenzéki aktivista fogva tartását.

 

Az AP riportjában úgy ítéli meg, hogy Biden nem kíván jó benyomást tenni Putyinra, ahogyan ezt Trump tette, de nem is konfrontálódott vele komolyan. Biden például azt mondta Putyinnak, hogy

“tudja, hogy Oroszország megpróbált beavatkozni a 2016-os és 2020-as amerikai választásokba”.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top