Politika

Botrány: Eltussolták, hogy részegen okozott balesetet a volt bécsi nagykövet, a külügy sem tudott a részletekről

nyugatifeny.hu

Szalay-Bobrovniczky Vince jelenleg is fontos pozíciót tölt be a minisztériumban.






Szalay-Bobrovniczky Vince, 2013. április 26-án este okozott közúti Bécsben – írja a Telex. A lap szerint az akkori nagyköveti szolgálatot teljesítő Szalay-Bobrovniczkynél előzetes légalkoholszintet mértek,

a szonda 0,84 mg/l-t mutatott.

 

Emellett a nagykövetség ötszemélyes szolgálati autójában hatan utaztak, a diplomatán kívül felesége és négy gyermekük tartózkodott a járműben, ahol a rendőrség szerint nem szereltek fel biztonsági eszközöket a gyerekeknek.

 

A közúti balesetben senki nem sérült meg, az egyik autó sofőrjét viszont kisebb sérülésekkel kórházba szállították, de másnap kiengedték.

Az ügy azonban sem Ausztriában, sem Magyarországon nem került nyilvánosságra, az esetnek nem lettek következményei, sőt a Telex információi szerint a baleset leglényegesebb részletei a magyar külügyminisztériumhoz sem jutottak el.

 

Szalay-Bobrovniczky ugyanis a külügynek írt hivatalos feljegyzésében mindössze egyszerű közúti balesetként mutatta be a történteket, elhallgatva a legfontosabb részleteket, így többek közt azt, hogy ittas volt és a megengedettnél többen tartózkodtak az autóban, majd kérte a keletkezett kár teljes körű casco biztosításra történő rendezését.

 






A volt nagykövet ehelyett azt állította, hogy hivatalos fogadáson vett részt, és azt sem említette meg, hogy az osztrák államügyészség a sérültek miatt hivatalból nyomozati eljárást indított ellene.

 

A történet azonban a lap diplomáciai és külügyi információi szerint is megkérdőjelezhető,

Szalay-Bobrovniczky ugyanis feltételezhetően nem diplomáciai eseményen, hanem magánprogramon vett részt.

 

Ezt támasztja alá az is, hogy a nagykövettel volt a családja és gyermekei is – diplomáciai eseményre viszont rendszerint nem szokás pár éves gyermekeket vinni – illetve az is, hogy a nagykövet minden hivatalos eseményre sofőrrel járt, április 26-án este mégis ő vezetett.

 

Szalay-Bobrovniczky emellett a lapnak azt is állította, azért volt magasabb az alkoholszintje, mert vírusos megbetegedése miatt gyógyszert szedett, a rendőrségi feljegyzések szerint viszont a diplomata “egyértelműen ittas volt”, ezért azt sem engedték meg neki, hogy újra beindítsa az autóját.

 

Illetve elmondása szerint a helyszínen lemondott diplomáciai mentességéről és alávetette magát a rendőrségi intézkedésnek.

 

Ezzel szemben a Telex úgy tudja, a nagykövet a helyszínen elutasította az alkoholmérést, a diplomáciai mentességet pedig csak a küldő ország/intézmény oldhatja fel.






 

A rendőrségi jegyzőkönyv szerint a kalibrált szonda elutasítása miatt Szalay-Bobrovniczky

fél évre elveszíthette volna a jogosítványát, és 1600-5900 euró közötti büntetés megfizetésére is kötelezhették volna. Az osztrák államügyészség azonban két hónappal a baleset után, 2013. június 17-én lezárta az ügyet.

 

A határozatban arra hivatkoztak, hogy „az ügyészségnek tartózkodnia kell a bűncselekmény felderítésétől, és le kell állítania az erre vonatkozó eljárást, ha az előzetes vizsgálat alapján a bűncselekmény nem jár bírósági büntetéssel, vagy a vádlott további büntetőeljárása jogi okokból elfogadhatatlan lenne”.

 

A magyar külügyminisztérium habár tudott a balesetről, annak körülményeit többször próbálták megtudni Szalay-Bobrovniczkytől. A diplomata válaszai azonban olyannyira nem voltak megnyugtatók, hogy a minisztérium még egy évvel később, 2014-ben is iratokat kért be a balesetről, illetve a szolgálati autó javításáról.

Ezeket a papírokat viszont azóta sem kapták meg Szalay-Bobrovniczkytől.

 

Az ügynek végül nemcsak Ausztriában, hanem Magyarországon sem lett semmilyen következménye: a volt bécsi nagykövet hazatérése után a korábbinál nagyobb pozíciót kapott Budapesten: helyettes államtitkár lett, majd főosztályvezető, ezután ismét helyettes államtitkár lett belőle, majd helsinki nagykövet, jelenleg pedig a Miniszterelnökség civil- és társadalmi kapcsolataiért felel.

 

Szalay-Bobrovniczky bátyja pedig az a Szalay-Bobrovniczky Kristóf, akit 2016-ban neveztek ki londoni nagykövetnek, illetve, aki az Andy Vajna után maradt kaszinóbirodalmat üzemelteti Garancsi Istvánnal közösen, egy interjúban Habony Árpádot a bajtársának nevezte, felesége pedig a jelenlegi kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra.

(telex nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top