Politika

Hiller doktor leleplezte a Fidesz mestertervét – amiatt történik a hadviselés az egyetemek ellen

balramagyar.hu

Az MSZP meglátása szerint a kormány a felsőoktatásban csakúgy, mint a médiában alapvetően arra játszik, hogy bukása esetére hatalmát bebetonozza.






 

Teljesen világos, hogy hamis és elvetendő az az érvelés, hogy az egyetemek alapítványi formában lesznek magasabb színvonalúak, mondta Hiller István szombaton a Klubrádió Hetes Stúdió című műsorában.

 

„Közös vagyonunkból most több százmilliárd megy kormány által létrehozott alapítványokhoz, pedig a felsőoktatási színvonalának emelését nem a modell határozza meg” – emlékeztetett a volt kulturális és oktatási miniszter.

„Vannak jó színvonalú alapítványi- és rossz színvonalú állami egyetemek is a világon, és fordítva. Például a Heidelbergi Egyetem évszázadok óta Európa egyik leghíresebb felsőoktatási intézménye: egy sereg Nobel-díjast adott az elmúlt évtizedekben is ez a Baden-Württemberg tulajdonát képző egyetem” – mutatott rá az MSZP oktatási szakpolitikusa.

 

Rávilágított, igen visszás a kormány részéről az az állítás is, hogy egy alapítvány könnyebben kezeli az EU-s pénzeket. „Akkor nagy tisztelettel szeretnénk megkérdezni, hogy a nem az egyetemeknek menő több ezermilliárd forintnyi EU-s forrást miért az állam kezeli? Miért tiltakoznak annyira, amikor az önkormányzatok direkt módon szeretnének felhasználni EU-s pénzeket, miközben az egyetemeknél azzal érvelnek, hogy ha állami fenntartású intézmény fogadná az EU-s pénzt, az milyen „nehézkes” meg „lassú”. Hagyjuk ezt az etetést”!

„Ha lett volna bármilyen társadalmi konzultáció, akkor lett volna egyébként néhány pozitív meglátásom, és biztos, hogy lett volna néhány fenntartásom. Így azonban egyértelmű, ez kizárólag arról szól, hogy a jelenlegi kormány a saját hatalmát kívánja megőrizni” – húzta alá Hiller.






 

Hangsúlyozta, mindezt a jelenlegi kormány az általa kitömött hazug propagandagépezetével is tetézi. „Nyilván a sokmilliárd forint arra jó az MTVA-nak, hogy már előbb megtudja az eseményt, minthogy az megtörténik” – mondta a szocialista politikus kiemelve, hogy legutóbb ehhez még a Kúria is asszisztált.

 

„Ehhez nem kell médiajogásznak lenni, egyszerűen csak oda kell figyelni a tényekre és megállapítani, hogy ami most folyik, annak már semmilyen szakmai színvonalhoz nincs köze. Ez már csak hatalompolitikáról szól, a hatalmat pedig demokratikus eszközökkel és választással kell megváltoztatni 2022-ben” – tette hozzá.

Kérdésre elmondta, a szakmaiság kivéreztetése különösen jól látszott az SZFE ügyének kapcsán. „A vidéki tudományegyetemeken legalább látszategyeztetéseket tartottak az átszervezésről, persze csak néhány napig. A Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása is túlmutat a szakmán: a hatalom először a politikai teret, az elmúlt évtized közepén a gazdasági teret, 2018 óta pedig a szellemi teret kívánja teljes mértékben meghódítani. Ebben a kultúrának és az oktatásnak eminens jelentősége van” – figyelmeztetett.

 

Elmondta, pártja szerint a magyar államnak jelenleg nincs olyan intézménye, amely a színház- és filmművészeti képzést szolgálná. „Azért nincs, mert elvették. Így hát tenni kell azért, hogy legyen! Garantáljuk, hogy amennyiben erre módunk és lehetőségünk lesz, létrehozunk egy új, modern és szabad felsőoktatási intézményt, amely a színház- és filmművészetet szolgálja” – ígérte végezetül.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top