Politika

Abortuszellenes, ultrakonzervatív lengyel szervezettel állt össze a Fidesz egyik kedvenc pártalapítványa

nyugatifeny.hu

Együtt akarnak súlyt adni az “Isten, haza, család” gondolatának.






A kormányközeli Alapjogokért Központ összeurópai, konzervatív think-tank hálózat létrehozását tervezi a lengyel Ordo Iurisszal együttműködésben, hogy “kellő súllyal” tudjanak fellépni és hangot adni az “Isten, haza, család” gondolatának a kontinenst uraló politikai vitákban – derült ki a Központ néhány napja közzétett Facebook-bejegyzéséből.

 

Az Alapjogokért Központ 2020 februárjában kötött megállapodást azzal az ultrakonzervatív Ordo Iuriusszal, amelynek komoly szerepe volt abban, hogy Lengyelországban Európa legszigorúbb abortusztörvényét fogadták el január végén.

 






A most elfogadott lengyel abortusztörvény értelmében így már azokban az esetekben sem hajtható végre terhességmegszakítás, amikor a magzat már biztosan nem életképes.

 

A 2013-ban alapított Alapjogokért Központról az Átlátszó 2016-ban derítette ki, hogy a mögötte álló cég, a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. működését többek között a Civil Összefogás Fórum (CÖF) biztosította, illetve a jegybank egyik alapítványa is támogatta őket.

 

A K-Monitor 2020 októberében pedig arról írt, hogy a szervezet 660 millió forint, ismeretlen helyről beérkező támogatásokból gazdálkodott.

 

Így jelenhetett meg tavaly októberben többek közt a Genderőrület című kiadványuk is, emellett rendszeresen propagálják a kormány álláspontját is a jobboldali sajtóban.

A szintén 2013-ban alapított Ordo Iurius pedig egy közismerten ultrakonzervatív-keresztény, radikálisan abortuszellenes nézeteket valló szervezet, amely az abortusztilalom mellett kampányolt már az egynemű párok jogi státusza és antidiszkriminációs iskolai programok ellen is.

 

Lengyelországban 2016-ban már felmerült az abortusztörvény szigorítása, a lengyel nők erőteljes tiltakozása nyomán azonban elvetették a tervezetet. Az Ordo Iuris viszont ennek ellenére is tovább folytatta az abortuszellenes lobbiját,

így többek közt azt is hirdette, hogy azokat a nőket, akik abortuszt terveznek, pszichiátriai kezelésre kellene kényszeríteni.

 






A lengyel abortusztörvény januári szigorítása után a szervezet egyik vezetője, Karolina Pawlowska a BBC-nek arról beszélt, nagyon örülnek annak, hogy átment a szigorításról szóló tervezet, hiszen – mint mondta – ez egy nagy előrelépés volt abban a tekintetben, hogy “minden emberi lénynek biztosíthassák az emberi jogokat.”

 

A Központ igazgatója, Szánthó Miklós a lengyelekkel közös együttműködés kapcsán arról beszélt, hogy

„Európában igenis érzékelhető egy nemzeti-konzervatív ébredés. Bár a globális liberalizmus hívei azt állítják, hogy fogalmilag kizárt a konzervatív erők nemzetközi együttműködése, mi mégis be fogjuk bizonyítani, hogy tévednek.

Mi nem nemzetek felettiségben, hanem a nemzeti erők közötti kooperációban gondolkodunk. Ennek egyik kiváló példája, hogy a tavalyi évben sikeres kampányt indítottunk az Ordo Iuris-szal az Isztambuli Egyezmény uniós ratifikálása ellen”

– olvasható a Facebookon közzétett bejegyzésben.

(telex.hu nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top