Politika

Dobrev: A 2022 utáni kormány elsődleges feladata, hogy ne legyen nyugdíjasnyomorúság!

nyugatifeny.hu

Tíz év alatt háromszorosára nőtt a nyugdíjasszegénység.






Megtartotta a nyugdíjasok helyzetéről szóló konferenciáját Dobrev Klára pénteken. A DK EP- képviselője szerint 2022 után helyre kell állítani a kormányzat és nyugdíjasok közti párbeszédet, mert nem lehet tovább úgy viszonyulni az idősekhez, ahogy ezt a mostani kormány teszi 10 éve. Dobrev Klára szerint sokat elmond egy kormányról, hogy

az elmúlt 10 évben drámaian csökkent a nyugdíjasokra fordított pénz.

2010 előtt a GDP 10%-a körül költött a kormány, most ez 7%. Szerinte ez az oka annak, hogy azóta egyre többeket fenyeget az időskori elszegényedés.

 

Dobrev Klára úgy látja: a legnagyobb ütést az okozta, hogy a svájci indexálást nem állította vissza a kormány. Beszélt az EP-kampányban vállalt egyik ígértéről, az európai minimálnyugdíjról is. Emlékeztetett, hogy az EP elfogadta azt a dokumentumot, ami szerint el kell kezdeni a munkát az európai minimálnyugdíj bevezetése érdekében.

 

Dobrev Klára szerint 2022 után a demokratikus kormány elsődleges feladatának fogja tekinteni, hogy az országot és nemzetet egyben tartsa és szerinte ebben kiemelt szerepe jut az időskorúak megbecsülésének, mert ahogy fogalmazott: nincs több nyugdíjasnyomorúság.






 

Dávid Ferenc, a DK gazdasági szakpolitikusa arról beszélt, hogyan nézne ki az igazságos, hosszú távon finanszírozható nyugdíjrendszer. Dávid Ferenc szerint

érdemben emelni kell a rendkívül alacsony, 28.500 forintos minimálnyugdíjat,

rugalmasabbá kell tenni a nyugdíjrendszert. Lehetővé kell tenni, hogy aki nehéz élethelyzetbe került, hamarabb mehessen nyugdíjba. Aki viszont nyugdíj mellett dolgozna, azt is támogatni kell. Dávid Ferenc szerint a munkavállalókat érdekeltté kell tenni az öngondoskodásban.

 

Hegyesiné Orsós Éva szerint a szociális biztonság alapját és gerincét a nyugdíj jelenti, ezért jelent hatalmas problémát, hogy 2010 óta megháromszorozódott a szegénységi küszöb alatt élő nyugdíjasok száma,

jelenleg mintegy 600 ezer ember kénytelen 100 ezer forint alatti nyugdíjból megélni.

 

Nyugdíjas Klubok és Idősek “Életet az éveknek” Országos Szövetség elnöke szerint kulcskérdés, hogy a nyugdíjasok hozzáférnek-e a minőségi egészségügyi és szociális szolgáltatásokhoz, látják-e, hogy szükség van rájuk és munkatapasztalatukra a társadalomnak. Hegyesiné Orsós Éva arról is beszámolt, hogy sok nyugdíjas azért nem beszél a problémáiról, mert úgy érzik, úgysem történhet semmi változás, a nyugdíjasok tekintetében tehát nem csak a gazdasági növekedés, hanem a jólét, az életminőség javítása is elsődleges feladata lenne a mindenkori kormánynak.

 

Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat elnöke a nyugdíjas érdekérvényesítés lehetőségeiről és a nyugdíjasok legfőbb problémáiról tartott előadást, melyek között a kormány és a nyugdíjasok közötti párbeszéd hiányát emelte ki.

 

Mint fogalmazott: egy esetleges kormányváltás után az első feladatok között kell szerepelnie a kommunikáció visszaállításának, hiszen enélkül lehetetlen a nyugdíjasok problémáit közvetíteni a kormány felé. A MASZSZ elnöke emellett az ellenzéki pártok és a nyugdíjas szervezetek közötti összefogás, szélesebb együttműködés erősítését is fontos feladatnak nevezte.

 

Juhász László felszólalt a kormány átgondolatlan törvénykezése ellen is, amelyeknek rettenetes hatásai vannak a nyugdíjasokra, illetve fontosnak nevezte a svájci vagy vegyes indexáláshoz való visszatérést is.






 

Mayer Lajos, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Nyugdíjas Választmányának elnöke arról beszélt, hogy meg kell állítani azt a kormányzati gyakorlatot, hogy egyre kevesebbet költenek a nyugdíjakra. Szerinte vissza kell állítani a vegyes indexálást, be kell vezetni a nyugdíjplafont, mert a milliós nyugdíjak társadalmi feszültségeket okoznak. Ugyanakkor

elengedhetetlennek tarja a minimálnyugdíjak emelését.

 

Úgy látja: egy idősügyi ombudsmani hivatal megfelelő képviselete lehetne az időseknek.

 

Jankovics Györgyi, a NYOSZ elnöke arról beszélt, hogy a nyugdíjrendszer reformját a társadalom valamennyi rétegének el kell majd fogadni. Szerinte úgy kell megalkotni, hogy az mindenki helyzetén javítson, emellett tervezhető és átlátható legyen.

 

Hangsúlyozta a differenciált nyugdíjemelés fontosságát és egy többpilléres, időskori jövedelemrendszer bevezetését, amibe a munka után járó nyugdíj mellett a társadalmi bónusz és az öngondoskodás is helyet kapna.

 

Papp Katalin a nyugdíjak korrekciójának fontosságáról beszélt. A Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke szerint az újonnan megállapított nyugdíjak sokkal magasabbak, mint a korábbi években megállapított nyugdíjak. Szerinte az ország gazdasági állapota megengedte volna a korrekciót. Úgy látja, ez egy több éves folyamat lenne, de szerinte csak ezzel lehetne csökkenteni a nyugdíjak közti különbségekkel.

 

Dobrev Klára nyugdíjakról szóló konferenciáját >>ITT<< tudod megnézni.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top