Politika

Figyelmeztetés jött Brüsszelből, mert túl szigorú a magyar határzár

nyugatifeny.hu

A határzár kockáztatja az ellátási láncokat.






Hat európai uniós tagállamnak küldött hivatalos figyelmeztetést az Európai Bizottság, mivel a koronavírus-járvány miatt elrendelt, a határok átlépésére vonatkozó szigorú korlátozásaik alááshatják a schengeni térségen belüli szabad mozgást – közölte kedden Christian Wigand, a brüsszeli testület illetékes szóvivője.

A szóvivő szerint a bizottság a belga, a dán, a finn, a német, a svéd és a magyar kormánynak küldött feljegyzéseiben “a szabad mozgás és az ellátási láncok megzavarásának kockázatára hívja fel a figyelmet”.

 

Wigand közlése szerint Brüsszel aggályosnak találja, hogy az említett tagországok által a határátlépésére vonatkozó korlátozások túlmutatnak a négy hónappal ezelőtt elfogadott EU-tanácsi ajánlásokon.

 

Az uniós egyezmény szerint ugyanis a járvány megfékezésére csakis olyan “arányos” intézkedéseket javasolt bevezetni, amelyek nem hátráltatják az unión belüli szabad mozgást.






 

A tagállamoknak tíz nap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a bizottság által feltett kérdésre. Kielégítő válaszok hiányában, a bizottság akár kötelezettszegési eljárást is indíthat ellenük az uniós jogszabályok megsértése miatt.

 

Wigand nem részletezte, hogy melyik tagországnál pontosan mely intézkedéseket tartják aggályosnak.

(via mti) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top