Politika

Kamudumával kaszálták el az örökbefogadásnál, pedig még életbe sem lépett a törvény

nyugatifeny.hu

Ennél még az is jobban hangzik, ha azt írják: csak.






“Decemberben az Országgyűlés 135 igen, 55 nem és 5 tartózkodó szavazattal megszavazta az azonos nemű párkapcsolatban élő és egyedülálló személyek örökbefogadását megnehezítő törvénymódosítást. A törvény ugyan csak március elsején lép hatályba, de a hatóságok már most akadályozzák a meleg örökbefogadni vágyókat” – írja a Háttér Társaság közleményében.

 

Az LMBTQI emberek esélyegyenlőségét támogató csoport jogsegélyszolgálatához fordult egy meleg férfi, akit alkalmatlannak minősítettek az örökbefogadásra. A közleményben R.-ként említette férfit a gyámhatóság azzal az indokkal utasította el, hogy

„egyedülállóként jelentkezett örökbefogadásra, pedig valójában nem egyedülálló.”

 






A magyar jogszabályok ugyan azt nem teszik lehetővé, hogy melegek párként örökbefogadhassanak, még akkor sem, ha bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek, arra viszont egyedülállóként elméletileg bárkinek joga van, hogy örökbefogadást kezdeményezzen.

 

Ennek megfelelően R. még tavaly márciusban egyedülállóként jelentkezett a procedúrára, nem titkolva, hogy egy férfivel él együtt. Ahogyan az lenni szokott, R. párját is bevonták a folyamatba.

 

A környezettanulmány és a pszichológia vizsgálatok is rendben lezajlottak, ezután be is hívta R.-t a gyámügy elbeszélgetésre, melynek végén az ügyintéző közölte:

„valószínűleg nem fog átmenni, de ennél nem mondhat többet”.

 

Ahogyan azt előre jelezték tehát, R. az elutasító végzést decemberben meg is kapta. Ebben arra hivatkoznak, hogy a férfi egyedülállóként jelentkezett, így megpróbálta eltitkolni, hogy párkapcsolatban él.

 

Ezzel minden bizonnyal a szakemberek által egyértelműen érzékelt politikai nyomásgyakorlás történt, amellyel „a minisztériumi vezetés azt próbálja elérni,

hogy a gyermekvédelemben dolgozók ne a szakmai szempontok és az örökbefogadásra váró gyermekek érdekei szerint,

hanem a kormány ideológiájának megfelelően hozzák meg döntéseiket, és bármi áron akadályozzák meg, hogy LMBTQI emberek gyermeket fogadhassanak örökbe” – írja a közlemény.

 

Az esettel kapcsolatban Sándor Bea, a Háttér Társaság Jogi Programjának vezetője. úgy fogalmaz:

Jobb lenne, ha a kormány inkább a gyermekjogi és gyermekvédelmi szakemberekre hallgatna, az állami gondoskodás rendszerének megreformálásával foglalkozna,

és nem az azonos nemű kapcsolatban élők gyermekvállalása ellen hirdetne harcot légből kapott ürügyekkel”.

 

Mint arról mi is beszámoltunk: a kormány márciustól gyakorlatilag Novák Katalin belátására bízza az egyedülállók, s így a homoszexuálisok örökbefogadásának elbírálását.

 






A törvény ellen a Háttér Társaság a „A család az család” néven indított kampányt, melyben a Magyarországon élő szivárványcsaládok érdekképviselete mellett szeretnék megismertetni a kormány családmodelljébe nem illeszkedő kapcsolatok szeretetteljes mindennapjait is.

 

A kezdeményezéshez több nagy márka, és híresség is csatlakozott már. Legutóbb a magyar futball válogatott kapusa, Gulácsi Péter állt ki a családok egyenlősége mellett.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top