Politika

Hazudtak Orbánék: Nem igaz, hogy évtizedeken át orosz vakcinával oltották a magyarokat

nyugatifeny.hu

Megcáfolták.






“A magyar emberek döntő többsége gyerekkora óta ugyanis orosz vakcinákkal lett beoltva, hiszen korábban minden oltóanyagunk onnan származott” – állította december végén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz Szputnyik V-vel kapcsolatban.

 

Azóta egyre többen hivatkoznak rá, és mint tényt hangoztatják, hogy őket bizony orosz vakcinával oltották, hisz honnan máshonnan kerülhetett volna oltóanyag az 50-es 60-as 70-es évek Magyarországára.

 

Reméltem, hogy valaki megcáfolja a külügyminiszter állítását, de vagy én nem találkoztam vele, vagy mindenki készpénznek vette az állítást”

 ezt már Boldis Katalin, a DK képviselője írta nem sokkal ezelőtt a Facebook-oldalán megosztott bejegyzésében.

 

Boldis kifejtette, Magyarországon a Phylaxia Humán Osztálya már a második világháború előtt élen járt az oltóanyagok kifejlesztésében és gyártásában, ez a tevékenység a háború után is folytatódott. Az oltóanyaggyártás pedig az ötvenes évek végétől a gyógyszeripar kiemelt ágazata volt.

 






A képviselő Ócsai Lajos A magyar oltóanyaggyártás története című könyvéből példaként hozta:

  • a tuberkulózis elleni BCG-oltóanyag előállítása Magyarországon a magyar Humán Oltóanyagtermelő és Kutató Intézet (OKI) által a BCG Laboratóriumában folyt, és az újszülöttek védőoltása 2001 júniusáig hazai előállítású oltóanyaggal történt.
  • A Di-Per-Te termelését is az OKI végezte megszűnéséig. Ezzel a hazai gyártású oltóanyaggal történt 2005. december 31-ig a csecsemők védőoltása. Ennek az oltóanyagnak a segítségével sikerült felszámolni a diftériát és sporadikus szintre csökkenteni a szamárköhögést és a tetanuszt.
  • A járványos gyermekbénulás elleni Sabin vakcinát az (OKI) Polio Laboratóriumában állították elő. “Csak a számok kedvéért: 1960–62 között 2 millió 300 ezer adag trivalens, 516 ezer adag 1. típusú, 480 ezer adag 2., ill. 3. típusú monovalens és 470 ezer adag 1+3 típusú bivalens vakcina készült, amit fel is használtak”.
  • A veszettség elleni Hempt-féle vakcinát az OKI 1988-ig gyártotta, és biztosította az egész ország területén a humán posztexpozíciós védőoltásokhoz.
  • Influenza elleni vakcinát a 1960-as évek első felében közel 100 000 adagot termeltek, de az influenza A/Hong Kong/1/68/(H3N2) okozta 1968/69-es pandémia idején a termelési kapacitás meghaladta az egymillió dózist. Csak összehasonlításként, az Egyesült Királyság ebben a kritikus időszakban összesen 200 000 oltóanyagot tudott előállítani.

 

Boldis Katalin bejegyzéséhez dr. Falus Ferenc volt tiszitifőorvos hozzáfűzte: “Én a bejelentés napján hazudtoltam meg a magát “orvostörténésznek” képzelő kormánytagot”.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top