Politika

Figyeld a telefonod: 74 ezer ember kap SMS-t

fuggetlennemzet.hu

Már 80 év felett is oltanak az AstraZenecával, holnap összesen 74 ezer ember kap SMS-t arról, hogy mehet a hétvégén beoltatni magát.






 

Müller Cecília szerint beigazolódtak a járványügyi számítások, ami nem csak az új fertőzöttek számában nyilvánul meg, hanem a súlyos megbetegedésekben is: 622 főt ápolnak lélegeztetőgépen jelenleg, ezért arra kért mindenkit, fokozottan tartsák be a korlátozásokat, mert a vírus sokkal könnyebben fertőz most, mint a megjelenésekor – derült ki az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

 

Müller szerint fontos, hogy újabb szigorításokat csak akkor vezessünk be, ha már feltétlenül szükséges, ígérete szerint a mai kormányülésen született döntésről hamarosan mindenki értesül.

 






Holnaptól “külön fejezet kezdődik”: 18 és 60 év közötti 74 ezer krónikus betegnek küld SMS-t a kormány, ők az oxfordi AstraZeneca vakcinájával oltathatják be magukat az kijelölt oltópontokon. Valószínűleg a holnapi napon küldik ki az üzeneteket, és a hétvégén oltathatják be magukat. Az üzenetben ott lesz a kijelölt oltópont és az időpont is, Müller arra kért mindenkit, hogy ezeket az időpontokat fegyelmezetetten tartsák be az érintettek, ne érkezzenek korábban, és később sem, illetve a biztonság kedvéért mindenki vigyen magával innivalót, és legyen nálunk a taj-kártyánk, irataink is, öltözködjenek praktikusan, hogy könnyen be lehessen adni az oltást.

 

Jövő héten már százezer Szputnyik-vakcinával is elkezdenek oltani, de várható a Pfizertől és a Sinopharmtól is érkezik szállítmány, így Müller ígérete szerint most már megvalósulhat a kampányszerű oltás.

 

A tiszti főorvos szerint, ha mindenki elfogadja a számára felkínált vakcinát, akkor jövő hétre 529 ezer embert tudnának beoltani Magyarországon.

 

Az AstraZeneca-oltásokról elmondta, a szakirodalom és a tapasztalat alapján már korhatár nélkül, 18 éves kor felett adható bárkinek, mivel a 80 év felettieknél is hatékony.

 

Az oltási sorrend esetleges változtatásával kapcsolatban elmondta, valójában nem változik a sorrend, és dinamikusan egymás mellett oltanak különböző korcsoportokat. “A sorrendet azt tartjuk, az a célunk, hogy aki eddig regisztrált, valóban mind beoltásra kerüljön húsvét tájékára” – mondta, hozzátéve, hogy ez múlik a vakcinák beérkezésén is.

 






A hvg.hu az alábbi kérdéseket tette fel:

Hogyan ítélik meg a járványszámok e heti alakulását? Indokoltnak tartanak-e a jelenlegi intézkedéseken túl továbbiakat, milyen javaslatot fogalmaznak meg a kormánynak?

 

A Sinopharm bejelentette, hogy hamarosan gyerekeknek is adható a vakcinájuk. Ismereteik szerint mikor kerülhet sor ennek a vakcinának az alkalmazására 18 év alattiaknál? A gyerekek esetében már megvárják az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, vagy náluk is enélkül tervezik alkalmazni? A többi vakcinagyártó esetében hol tartanak az erre irányuló kutatások? Van-e olyan, amelynél már előre haladott állapotban vannak az ezzel kapcsolatos tesztek (és így alkalmazhatóságuk esetén nem kellene újabb fejlesztést bevárni).

 

A beoltottak számára a magyar hatóságok által kiállított, védettséget igazoló okmány mellett, amennyiben az Európai Unióban ezt igénylik, lesz-e olyan vakcinaútlevél, vagy igazoló irat, amelyből kiderül, hogy egy utazót milyen vakcinával oltottak be?

Forrás: HU




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top